Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 23 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

10 lekkere hartige gerechten met yoghurt

Iets om altijd in de koelkast te hebben staan: yoghurt. Want bij veel hartige gerechten is yoghurt een topingrediënt. Yoghurt blust hitte, maakt romig en… is wat ons betreft (soms) de ideale vervanger voor zure room of crème fraîche. Dit zijn 10x lekkere gerechten waar je een grote klodder yoghurt op wil scheppen.

10 x hartige gerechten met yoghurt

Lifehack: yoghurt is in veel gevallen een goede vervanger van zure room of crème fraîche. Het heeft hetzelfde zuurtje en romigheid, maar minder calorieën (niet dat we die tellen natuurlijk..). Daarbij is yoghurt meestal iets wat je toch wel in huis hebt. Handig!

10 lekkere hartige gerechten waar je een grote klodder van die yoghurt op wil scheppen:

1. Geroosterde pompoen met Sriracha-yoghurt

Één van onze favoriete gerechten in de herfst & winter: geroosterde pompoen uit de oven (lekker met een snuf kaneel, wat gedroogde chili en venkelzaad) à la Ottolenghi.

Roer wat Sriracha door een paar schepjes yoghurt en sprenkel dat over de pompoen. Maak af met een snelle kruidenolie van koriander, olijfolie en knoflook. Om je vingers bij af te likken. Minstens zo lekker: geroosterde pompoen met gembertomaatjes en limoenyoghurt.

geroosterde pompoen met yoghurt

2. Burritobowl

Bij een burritobowl of andere (pittige) gerechten uit de Mexicaanse keuken is yoghurt top. Mexicanen gebruiken graag zure room: yoghurt is een minder vette vervanger. En bovendien hebben veel mensen die standaard in de koelkast staan, dus: tel uit je winst. Ook lekker bij chili con carne, op taco’s of bij enchiladas.

burritobowl in een pan
Nancy van Batenburg voor Culy

3. Geroosterde aubergines met yoghurtsaus

Inmiddels een ware klassieker van – daar is ‘ie weer! – Yotam Ottolenghi die op veler menukaart prijkt: de geroosterde aubergines met yoghurtsaus & granaatappelpitjes.

geroosterde aubergines met yoghurt & granaatappelpitjes
Nancy van Batenburg voor Culy

4. Op een burger of broodje

Amerikanen lijken op bijna elke sandwich wel een flinke lik mayonaise te smeren. Logisch, want de romigheid van mayo is onweerstaanbaar op een broodje. Máár: yoghurt werkt soms net zo goed.

Bijvoorbeeld in een dressing op je chicken Caesar sandwich, met een lik tabasco op een falafelburger, met wat Sriracha op een burger of zelfs op een broodje shoarma.

chicken Caesar sandwich
Nancy van Batenburg voor Culy

5. Cilbir (gepocheerde eieren in knoflookyoghurt)

Cilbir zijn Turkse gepocheerde eieren in knoflookyoghurt, overladen met pittig gekruide, gesmolten boter. Daar spring je toch meteen je bed voor uit ‘s ochtends?

Cilbir / gepocheerde eieren in yoghurt
Getty

6. Indiase curry

Indiase curry’s kunnen zó spicy zijn, dat ze een frisse oppepper van een schepje yoghurt goed kunnen gebruiken. Maak bijvoorbeeld deze auberginecurry met makkelijk flatbread en serveer met een flinke schep yoghurt.

Of wat dacht je van deze curry Madras met kip? Ook zalig bij Indiase dhal trouwens.

auberginecurry met flatbread

7. In een sladressing

Lekker fris: aardappelsalade met tuinerwten, zalmfilet en yoghurtdressing. Of een salade met brie, mandarijn en yoghurtdressing. Of doe eens gek en maak deze verrassend lekkere bhel puri (een knapperige Indiase salade).

aardappelsalade / gerechten met yoghurt

8. Geroosterde bloemkool met kruidenyoghurt

Geef yoghurt een kick door cayennepeper, kaneel, nootmuskaat en wat citroensap toe te voegen. Serveer bij geroosterde bloemkool uit de oven.

geroosterde bloemkool met kruidenyoghurt
Culy.nl

9. Wortels met vadouvan en parelgort

Vadouvan is een bijzonder specerijenmengsel dat een mix vormt tussen de Indiase en de Franse keuken. Het heeft best wat pit, dus yoghurt is een fijne tegenhanger.

Maak bijvoorbeeld deze wortels met vadouvan en parelgort, waarbij je de wortels eerst helemaal insmeert met het yoghurt-vadouvanmengsel. Vlak voor het serveren druppel je nog wat extra yoghurt over het gerecht, voor een frisse touch.

wortelen met vadouvan
Nancy van Batenburg voor Culy

10. Op een gevulde (zoete) aardappel

Comfort food zoals comfort food hoort te zijn: gevulde (zoete) aardappel. Beleg een aardappel of zoete aardappel met al wat lekker is en maak af met een grote schep yoghurt. Je kunt ze koken, vullen en afbakken in de oven of ze lekker poffen.

gepofte aardappel / hartige gerechten met yoghurt

Meer hartige gerechten met yoghurt:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.