Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 22 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Waarom cider jouw zomerse borrel of picknick compleet maakt (+ tasting tips)

Mooie dagen moet je koesteren en vieren. En het liefst doen we dat natuurlijk met een lekker verfrissend en feestelijk drankje in de hand. Lekker in het park, op een fijn terras, aan het strand of gewoon fijn thuis.

Cider is het perfecte antwoord op dat verkoelende drankje. De alcoholische drank is fruitiger dan bier en verfrissender dan wijn. En met een beetje ijs erbij is het een echte opkikker!

Een appelcidertje voor de dorst

Cider is een frisse drank die wordt gemaakt van het sap van appels. Het fruitsap wordt op een 100% natuurlijke manier gefermenteerd, zodat er een heerlijk alcoholisch drankje ontstaat. Een cider drink je bijna altijd met wat ijs erbij om de smaak het beste tot zijn recht te laten komen en om maximale verfrissing te geven op een warme zomerdag.

Voor het maken van een appelcider worden eerst de appels geplukt, gewassen, gemalen en geperst. Vervolgens gaat het sap van de appels in grote vaten, zodat het kan gisten. De suikers worden omgezet in alcohol en de drank wordt gefilterd en op smaak gebracht. Het resultaat? Een frisse appelcider.

5.000 jaar cider

Dit drankje vindt haar oorsprong al zo’n riante 5.000 jaar geleden. Om even tot de verbeelding te spreken: cider is dus ouder dan het Romeinse Rijk. In Groot-Brittanië is het drankje zo populair dat de helft van de appeloogst wordt gestopt in het maken van appelciders. Cheers to that!

Ook in Nederland drinken we steeds meer ciders. Als je een blik werpt in het supermarktschap vind je allerlei variaties, van zoet tot droog en van appel tot andere fruitige smaken. Onze favorieten? Stassen (met appels en peer), Old Mout (met appels en exotisch fruit) en Apple Bandit.

Geef een cider tasting!

Het moge duidelijk zijn: cider is voor ons het ideale drankje om te drinken: tijdens warme, zomerse dagen maar ook als opfrisser in de winter. Geef je binnenkort een picknick, borrel of (groot) feest? Begin je avond/dag met een verfrissende cider voor jouw gasten. Geef een cider tasting en laat ze zelf ontdekken welke smaak het lekkerste is. Hoe je dat doet, leggen we graag haarfijn voor je uit.

Voordat je begint: Een cider tasting is niet compleet zonder ijs. Zorg dus dat je voldoende ijsblokjes op voorraad hebt en je cider drinkt over ice!

Stap 1: Kies je moment
Cider doet het geweldig als aperitief, maar is ook een fijn alternatief tijdens een warme zomeravond. En perfect voor een tasting! Gebruik tijdens de tasting deze ciders en begin met de meest frisse van allemaal: Stassen.

  • Stassen – Heeft een natuurlijke, frisdroge smaak en een fijne bubbel (en is daarmee trouwens een goede vervanger voor champagne op een feestje). Stassen is de enige cider die je niet drinkt met ijs.
  • Apple Bandit Classic Apple – Medium droog en een fijne appelsmaak. De frisse smaak wordt versterkt met het ijs.
  • Apple Bandit Juicy Apple – Zoet met een focus op de appelsmaak. Door de cider over ice te drinken, wordt de zoete smaak wat getemd.
  • Old Mout kiwi & lime – Lichte, friszoete cider met frisse kiwi en limoen smaak.
  • Old Mout passion fruit – Frisse cider met extra fruity passievrucht-smaak.

Stap 2: Inspecteer je cider
Simpel gezegd is cider vergist appelsap. Maar tijdens de tasting is het belangrijk om jouw cider wat beter te inspecteren. Houd je glas even in het licht en kijk eens goed naar de kleur van de drank. Wat zie je? Houd je neus vervolgens dicht boven de cider in het glas en check de geur van de drank. Wat ruik je voor geuren?

Stap 3: Drink het op, spuug het niet uit
De Britten zeggen het maar al te graag: drink, don’t spit. Om de smaak van een cider goed te proeven, moet je de drank echt drinken en niet – net als bij wijn – uitspugen. Alleen dan proef je alle frisse, zoete en licht bittere smaken.

Neem al slurpend een slok, zodat er meer zuurstof in je mond komt tijdens het proeven (goed voor de smaak!). Hou de drank even in je mond: welke smaken proef je? En belangrijker: vind je het lekker?

Stap 4: Take it easy, honey
Neem de tijd om goed te ervaren hoe de cider smaakt. Laat de geur en de smaak rustig tot je doordringen. Hoe smaakt het? En hoe is de nasmaak? Een cracker kan helpen om de smaak wat te neutraliseren tijdens het proeven.

Stap 5: Next!
Als je de cider hebt geproefd, kun je als een echte pro wat aantekeningen maken om de smaak goed te onthouden. En dan is het nu tijd voor de volgende smaak! Terug naar stap 1.

 

In samenwerking met Heineken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.