Redactie
Redactie Inspiratie 6 okt 2014
Leestijd: 6 minuten

Het eetdagboek van… Denise van TLT-thelittlethings.com

In deze gloednieuwe aflevering van het eetdagboek ontdekken we wat de getalenteerde culinair journalist en fotograaf Denise van TLT-thelittlethings.com zoal kookt en eet. We kunnen alvast wel verklappen: it’s good!

Maandag

Ik begin m’n week met de krant en een kom havermout met banaan en pecannoten. Dat ontbijtje eet ik al jaren en bevalt me nog steeds erg goed. Ik drink er thee (vandaag een kruidenthee van LØV) en een glas water bij, wat ik eigenlijk de hele dag door doe. Daarna werk ik bij een koffietent, waar ik een espresso macchiato en een groene thee bestel. Ik krijg er miniblokjes fudge bij: altijd fijn als een zaak op die manier aandacht aan ‘the little things’ besteedt.

Na een leuke afspraak met een klant bestaat mijn lunch thuis uit zadencrackers met hummus en maple almond butter. Die laatste heb ik onlangs meegenomen uit Amerika en is onwijs lekker. Ik werk aan een column over culinaire trends en eet daarbij wat kwark met granola. Van die granola maak ik in het begin van de week vaak een grote pot, zodat ik voor een paar dagen een voorraadje heb. 

’s Avonds maak ik een salade van quinoa met zoete aardappel en geitenkaas, een gerecht dat hier best vaak op tafel staat. Later op de avond neem ik nog blokjes oude kaas en een rijstwafel met baba ganoush. 

Dinsdag

De dag begint weer met havermout, dit keer met kokosmelk en een handje amandelen. Daarna breng ik braaf mijn administratie op orde en werk aan mijn site. Tussendoor drink ik een espresso macchiato en neem daar een plakje bananenbrood uit de vriezer bij.

Ik ga met een bevriende collega lunchen bij De Plantage, het nieuwe restaurant in Artis. Ik bestel een tartine met caponata en Pecorino en drink er een glas spa rood met citroen bij. Fijne lunch op een fijne plek! Eenmaal thuis tref ik de nieuwste limited editions van Tony’s Chocolonely aan en die moeten uiteraard worden geproefd. Ik neem van alle drie de smaken een stuk. En later nog twee stukjes van mijn favoriet (melk & drop).

Voor het diner kook ik uit het boek ‘80/20’ van Niven Kunz. Ik vind het belangrijk om recepten écht te testen voordat ik een boekrecensie op TLT plaats. De carbonara van snijbonen (met spek, paddenstoelen en een gepocheerd eitje) en worteltartaar blijken iets meer werk dan gedacht en niet helemaal dinsdagavond-proof. Maar genieten is het uiteindelijk wel.

Na het eten ga ik meteen de foto’s bewerken en drink daar een kopje thee bij. Na de lichte groentegerechten van Niven heb ik nog wat trek, dus ik neem ook nog een rijstwafel met hummus. En een blokje Tony’s, om nog eens extra goed te proeven.  

Woensdag

Een restje ricotta in de koelkast verwerk ik in ricotta hotcakes voor het ontbijt. Pancakes op de woensdagochtend, waarom niet? Tijdens het wegwerken van mails en deadlines neem ik een espresso macchiato en een schaaltje kwark met granola. Ook weer veel thee, dit keer de Green Chai van Clipper. Ik lunch met het heerlijke brood van de Gebr. Niemeijer, belegd met hummus en eentje met alleen wat gezouten roomboter.

Later in de middag eet ik nog een rijstwafel met almond butter en een blokje Tony’s. In de avond ben ik uitgenodigd voor een diner bij het Rijk van de Keizer ter ere van het boek Ceviche van Martin Morales. Extra leuk omdat ik deze zaak al eerder bezocht tijdens een trendspotting-bezoek aan Londen. De ceviche-trend lijkt nu definitief doorgebroken in Nederland.

Het wordt een sprookjesachtige avond aan lange tafels in de tuin. Ik geniet van quinoa met witte bonen en avocado, frisse don ceviche die tintelt op je tong, kruidige makreel met rijst en een bijzonder lekker Peruaans dessert van dulce de leche en meringue dat ‘Suspiro de Limena’ heet. 

Donderdag

De volgende dag begin ik met een kom havermout met banaan en een vleugje kaneel. Ik werk aan zoete recepten voor een klant en er zijn nog madeleines over van die productie. Ik neem er eentje bij m’n espresso macchiato en eet later nog een perzik.

Als lunch maak ik avocado toast. Ik ben gek op de combinatie van knapperig brood en romige avocado en maak ‘m tegenwoordig vaak zoals ik in Kopenhagen zag.

Later op de dag eet ik een handje macadamianoten. ‘s Avonds ben ik uitgenodigd om bij Taiko te eten, het nieuwe Aziatische restaurant in het Conservatorium hotel in Amsterdam. Ik geniet van een indrukwekkend 9-gangen diner met bijpassende wijnen en sake’s. De sashimi ‘Andalusia’, de kokossoep en de frozen sake zijn favoriet. 

Vrijdag

De volgende dag vroeg weer op, want ik heb een spoedklus gekregen voor een groot foodmerk. Met de overgebleven avocado van gister maak ik avocado toast als ontbijt. Dit keer iets anders: ik prak de avocado fijn en besprenkel de toast met olijfolie. Ik drink er weer water en thee (Pukka Revitalise) bij. Tijdens het werken neem ik een dubbele espresso macchiato en eet er een klein bakje kwark met granola bij.

Mijn lunch haal ik bij een favoriet Italiaans adresje: een ciabatta tonijnsalade met o.a. artisjok, wasabi en olijf. Dat broodje blijft waanzinnig lekker. Voor het diner maak ik een doperwtjespuree, waarmee ik alvast een rijstwafel besmeer.

De rest van de puree gaat ’s avonds met Parmezaanse kaas op bruschetta en ik maak er ook een variant met zachte geitenkaas en gegrilde perzik bij. Die bruschetta eet ik met een snelle courgettesoep. Later op de avond snack ik Tyrrell’s Sweet Chili chips. Wat mij betreft de állerlekkerste chips (en nee, daar krijg ik niet voor betaald!).  

Zaterdag

Zaterdag slaap ik uit en ontbijt laat met een kom havermout met kokosmelk en frambozen. Tijdens het lezen van de weekendkrant drink ik twee espresso macchiato.

Ik lunch met sneetjes zuurdesembrood met baba ganoush en oude kaas. Daarbij drink ik een kop Pukka thee. Na de lunch moet ik toch weer even aan het werk – als freelancer werk ik vaak ook in de weekenden – en snack daarbij wat wortels met hummus. Later eet ik nog een mini fruitijsje.

Als diner maak ik een soort shakshuka met kikkererwten, geïnspireerd door het prachtige nieuwe boek van Ottolenghi dat ik vanochtend ontving. Ik eet er pitabrood en yoghurt met za’atar bij. Later op de avond drink ik een glas wijn in de stad. Ik eindig met een limoncello bij Trouw, waar ik ook nog een kaasplankje bij deel. Ik geef toe: een beetje een vreemde combinatie, maar wél heel lekker. 

Zondag

De volgende dag begint met een uitgebreid weekendontbijt: geroosterd brood met oude kaas en bitterzoete marmelade en een zachtgekookt eitje. Bij een espresso snoep ik daarna nog een klein blokje pure chocolade. Ik lunch met roggebrood met geitenkaas en een bakje frambozen.

Daarna op naar Vinkeveen voor de zestigste verjaardag van mijn vader. Al varend op de Vinkeveense plassen drink ik een glas prosecco en eet wat van de borrelhapjes aan boord.

Na het varen volgt er een diner bij restaurant De Lokeend; met zalm vooraf, gegrilde zeebaars als hoofdgerecht en toe een perfect romige chocolademousse. Een glas wijn en koffie met huisgemaakte kletskoppen maken het feest compleet. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.