Claire de Court
Claire de Court Video's 1 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Jamie oliver leert je wat je allemaal kunt doen met een vijzel

Dikke kans dat ‘ie ergens achterin een kastje staat, maar je kunt er veel meer mee dan je misschien denkt. Maak plaats voor het oudste keukengereedschap ter wereld: de vijzel!

Het zou zonde zijn als je zo’n mooie keukentool niet vaak gebruikt, terwijl hij toch veel van pas kan komen.

Jamie Oliver weet er wel raad mee en laat ons zien wat je allemaal met een vijzel kan. Zoals hij zelf heel mooi zegt over de underrated vijzel: “Dit bescheiden, geweldige stuk gereedschap kan een gerecht dat saai is, helemaal subliem maken.”.

Lees je anders eerst nog even in: alles over de vijzel

Kneuzen voor smaak

Met een vijzel pureer, mix of snijd je de ingrediënten niet, maar je kneust ze. En dit is nou juist dé manier om smaak te creëeren volgens Jamie. Hij laat ons een aantal simpele receptjes zien waarbij hij een vijzel gebruikt en wij zijn onder de indruk.

Heb je geen vijzel? Kies dan gauw een goede uit zodat je aan de slag kunt met Jamie’s heerlijke tips.

Bron: YouTube

Kruidenmelange

Jamie laat zien hoe je een simpel aardappelgerecht speciaal kunt maken door wat rozemarijn met de vijzel fijn te maken.

Hij voegt er wat knoflook en olijfolie aan toe en voilà! Een heerlijke kruidenmelange uit de vijzel voor over de aardappels, voordat ze de oven ingaan.

Pesto

Pesto kun je makkelijk maken in de vijzel. Jamie doet dit door basilicum, amandelen, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie te vijzelen. Ook gaan er wat muntblaadjes bij, om de pesto een extra frisse tint te geven.

Omdat je de ingrediënten kneust en niet snijd of pureert, komen hun smaken beter vrij.

Bron: YouTube

Smaakvolle suiker

Maar het stopt niet bij hartige smaken. Zo kun je in een vijzel ook veel met zoetere smaken. Jamie maakt een heerlijke suiker met een smaakje door basilicum, suiker, gember in de vijzel te malen. Dit kun je lekker bij fruit serveren.

Koffie en kaas? Yes!

Waar wij het meest enthousiast van zijn geraakt, is deze bijzondere combinatie: koffie met kaas. Jamie gooit simpelweg wat koffiebonen in de vijzel en serveert het met honing bij een heerlijk stukje kaas. We kunnen niet wachten om dit te gaan uitproberen!

Meer Jamie Oliver:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.