Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 1 feb 2020
Leestijd: 5 minuten

PakuPaku in Amsterdam: Japanse fondue, cocktails & karaoke

Het gebeurt niet vaak dat we een avond boven een pan geurige bouillon hangen, maar na een bezoek aan PakuPaku in Amsterdam vragen we ons af waarom we dat niet vaker doen. Bij dit restaurant draait het helemaal om shabu shabu, oftewel: Japanse fondue.

Shabu shabu: Japanse fondue

In China hebben ze hotpot, wij hebben kaasfondue en in Japan hebben ze shabu shabu. Daarbij gaar je vis, vlees, groente en paddenstoelen in een heerlijke, smaakvolle bouillon.

Afgelopen zomer schreven we al over PakuPaku: een initiatief van Prema en Franciska, die een eigen shabu shabu restaurant wilden openen in Amsterdam. Via crowdfunding kwamen hun plannen tot leven en inmiddels is PakuPaku een feit.

Prema van PakuPaku in Amsterdam
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hollandse kroeg in Tokio

Prema kwam op het idee voor het restaurant in Tokio. Een vriendin runt daar een Hollandse bruine kroeg (ook al een spectaculair gegeven), waar de eigenaar van een izakaya vaste gast was. In die izakaya wordt shabu shabu geserveert. “Zo ben ik er verliefd op geworden”, vertelt Prema ons, terwijl ze een pink gin cocktail voor ons bereidt achter de bar van PakuPaku.

Toen Franciska hoorde over haar plannen om een Japans fonduerestaurant te openen in Amsterdam, wilde ze meteen meedoen. De rest is geschiedenis.

Pink gin cocktail
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Terras & karaoke

“Komen jullie even aan de bar zitten, dan maak ik een cocktail voor jullie”, zei Prema even daarvoor. Nieuw op de kaart is de Pink Gin: een cocktail op basis van – de naam zegt het al – gin en rozenlimonade, aangevuld met vers fruit. Voor de tafelgenoot maakt ze net zo makkelijk een alcoholvrije versie. Er zijn immers plannen voor een terras voor de deur en karaoke-avonden en daar horen ook cocktails bij.

We krijgen bij onze drankjes een snackje in de vorm van popcorn met Japanse chili-olie. Lekker! “Wat wordt er normaliter eigenlijk gedronken bij Japanse fondue?”, willen we weten. Prema adviseert witte wijn. “Dat gaat heel goed samen.”

Salade met silken tofu en gyoza
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Fonduefeest

Daarna gaan we aan tafel en mag het fonduefeest beginnen. Maar we trappen eerst nog even af met hapjes en snacks.

Zo proeven we een frisse salade van zijde tofu met Chinese kool en geroosterde sesamdressing en daarbij drie soorten gyoza: met garnaal, vega en met kip. Superlekker, vooral ook de vulling in de vegetarische variant is verrassend.

Veel van de ingrediënten en producten die ze bij PakuPaku gebruiken, komen ook echt uit Japan.

Japanse fondue met wagyu
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Japanse fondue

Voor de Japanse fondue staat al een gaspit op tafel waar een enorme pan vol met een geurige bouillon op wordt gezet. Prema: “In Japan serveren ze traditioneel een hele lichte, pure bouillon, maar wij vinden het lekker om ‘m toch iets meer smaak te geven.” In de bouillon van PakuPaku gaan kombu en sojasaus. Prema: “De chef van Sapporo Ramen SORA was hier laatst en hij vond de bouillon heel Japans smaken. Een groot compliment!”.

Op tafel verschijnen schalen vol mooie, pure producten die we in de bouillon mogen dopen. Rauwe tonijn en fantastische zeebaars, dunne plakjes ribeye en ribeye royale van dubbeldoel-koeien (vlees van melkkoeien) en zelfs Wagyu.

Japanse fondue tonijn
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Ook van de vegetarische opties zijn we onder de indruk: enorme bladeren wilde spinazie, Chinese kool, daikon, wortel, Portobello, beukenzwam, oesterzwam, gebakken tofu en avocado met sesam. Vooral die avocado is verrassend lekker in de Japanse bouillon. Ze zijn van plan om het vegetarische aanbod de komende tijd nog verder uit te breiden.

We krijgen ook uitleg over hoe lang we de ingrediënten het beste kunnen garen (“het is lekker als de tonijn nog mooi roze is aan de binnenkant”) en over de dipsausjes. Want als je bijvoorbeeld een stukje vlees in de bouillon hebt gegaard, blus je die daarna meteen af in ponzu of sesamsaus.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Smaakbom van een bouillon

Het is echt een fonduefeestje en de klapper moet dan zelfs nog komen. Prema: “Op het eind heeft de bouillon alle smaken van de ingrediënten opgenomen en is het een enorme smaakbom. Je krijgt dan van mij glasnoedels of witte rijst die je dan nog opeet met de bouillon.

Niet alleen is Japanse fondue héél erg lekker, het is ook nog eens supergezond. Er komen geen vetstoffen aan te pas omdat je alles gaart in de bouillon. Daarbij eet je eerst groenten en proteïne, voordat je aan de koolhydraten begint.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Sake en sake-ijs

Of we nog ijs toe willen, vraagt Prema. Meestal zijn we niet zo van de toetjes, maar als Prema de bijzondere ijssmaken die ze heeft begint op te sommen (yuzu, mochi, zwarte en witte sesam) bestellen we toch nog een bolletje sake-ijs. “Zal ik er een lekker glaasje sake bij inschenken?”, vraagt ze. Oh yes.

Aan het eind van de avond maken we de balans op: wat is het eigenlijk leuk om wat om handen te hebben terwijl je eet (lekker interactief!) en wat is shabu shabu lekker! PakuPaku betekent ‘eten, eten’. En we hebben echt heel veel gegeten, maar wel licht en gezond. We zitten goed vol, maar voelen ons tegelijk kiplekker.

Sake-ijs met sake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Het adres van PakuPaku

Als je PakuPaku niet kent, zou je misschien nooit vermoeden dat er aan het Beukenplein in Amsterdam-Oost een Japans fonduefeest schuilgaat. Maar we raden je aan om toch echt eens langs te gaan in dit sympathieke eettentje. De service van Prema voelde persoonlijk, warm en gastvrij. Alsof we elkaar al jaren kenden.

Dit gaan we gauw weer doen. En dan misschien in combinatie met die karaoke…? Laat de sake maar aanrukken.

PakuPaku:

Beukenplein 3 huis
1092BA Amsterdam

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 17:30 tot de laatste gasten weg zijn. De keuken sluit rond 22:00 uur. Reserveren kan online via de website

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy
PakuPaku in Amsterdam
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy