Claire de Court
Claire de Court Video's 16 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Foodstyling: leer met deze 10 tips hoe je een gerecht opmaakt

Een gerecht bereiden is één ding, maar het bord opmaken is weer een ander verhaal. Foodstyling kan elke eetervaring nóg beter maken. Het lijkt heel moeilijk, maar dat is het eigenlijk niet als je weet wat je moet doen. Met deze 10 handige tips krijg je foodstyling beter onder de knie.

Food Styling | Bonus Basics with Babish

Subscribe to Callie’s channel here: https://www.youtube.com/channel/UCH0nW7Z_xsKQmVL1rml36Vg When you’re cooking for friends and family, there are little things that can make a lot of difference in how your food looks. This week on Basics I’m joined by food stylist Callie Blount, who shows us some simple and easy food styling tips.

In de bovenstaande video laat onze culinaire Youtube-held Binging with Babish zien hoe je een gerecht aantrekkelijker voor het oog maakt. Wij hebben alle handige tips voor foodstyling uit de video voor je op een rijtje gezet.

Dit wil je ook zien: Binging with Babish maakt de KFC-maaltijd uit Stranger Things

10 handige tips voor foodstyling

1. Een laagje kaas geeft een mooi smelt-effect

We love cheese! Bij een gerecht waar al kaas doorheen zit (of waar het goed bij past), kun je het nog aantrekkelijker maken door een kaaslaagje te creëren. Dit werkt perfect bij soep of puree. Strooi de kaas eroverheen en laat het een beetje smelten.

Bron: Binging with Babish Binging with Babish, Food Styling, Bonus Basics with Babish

2. Bak de bacon in een waaierpatroon

Bacon is een perfect product om mee te garneren! Het leukste eraan is dat het zo’n mooi golfpatroon heeft. Hoe krijg je nou het beste patroontje na het bakken? Simpel, je vouwt de bacon in een golfpatroon. Op deze manier zal de bacon crispy én ribbelig zijn na het bakken. Perfect om als topping te gebruiken.

Bron: Binging with Babish bonus basics food styling with Babish I Binging with Babish

3. Geef meer structuur aan lobbige ingrediënten

Producten zoals kwark, crème fraîche en slagroom zijn zacht en lobbig. Om die er extra mooi uit te laten zien, kun je tijdens het aanbrengen met de lepel een soort ‘swirl’-beweging maken. Hierdoor geef je deze ingrediënten meer structuur. In de video wordt dit helder uitgelegd.

4. Frituur je aardappelschillen

Door aardappelschillen met een laagje olie te frituren in een pan, worden ze crispy en ‘chips’-achtig. Heel geschikt om mee te garneren dus. Dit past vooral goed bij gerechten waar al aardappel in zit. Een foodstyling-trucje dat ook nog eens verspilling tegengaat.

Bron: Binging with Babish Binging with Babish, Food Styling, Bonus Basics with Babish

5. Draai pastagerechten in vorm

Heerlijk, spaghetti. Maar het kan er als zo’n rotzooitje uitzien op je bord. Door je pasta beetje bij beetje op te scheppen en daarna te draaien in kleine rondjes (tip: gebruik een vleesvork), krijg je een mooie consistente massa.

Bron: Binging with Babish Binging with Babish, Food Styling, Bonus Basics with Babish

6. Gebruik verse kruiden

Niks maakt een gerecht beter af dan wat verse kruiden. Een blaadje basilicum of een takje peterselie, het wordt er allemaal beter van. Let wel op dat de smaak van de kruiden goed samengaat met je gerecht.

7. Varieer met kleuren

Een belangrijk onderdeel van foodstyling is het gebruik van kleur. Van veel producten heb je verschillende kleurvarianten. Voor een feestelijk effect kun je deze kleuren met elkaar mixen.

Bron: Binging with Babish Binging with babish, Food Styling, Basic Bonus tips with Babish

8. Leg het vlees op de saus

Als je een mooi stuk vlees gebakken hebt, is het natuurlijk zonde om die perfecte garing niet te laten zien. Maar een lekkere saus mag natuurlijk ook niet ontbreken aan het totaalplaatje. Door het vlees op de saus te leggen, komen beiden mooi tot hun recht. Daarnaast heb je nu ook nog ruimte om een extra garnering op het vlees aan te brengen, zoals bijvoorbeeld kruidenboter.

Bron: Binging with Babish Binging with Babish, Food Styling, Bonus Basics with Babish

9. Gebruik peper en zout

Behalve dat je peper en zout gebruikt om je gerecht op smaak te brengen, komt het ook goed van pas bij de foodstyling. Strooi een beetje grove peper en zout over je uiteindelijke gerecht om het er extra smaakvol uit te laten zien (en stiekem ook om nog wat extra smaak eraan toe te voegen).

10. Voeg een kleine salade toe

Een frisse touch is nooit verkeerd. Door een beetje salade toe te voegen krijgt je gerecht meer kleur, plus het is ook nog eens heel erg lekker. Je kan rucola gebruiken, maar bijvoorbeeld ook een lekkere bietensalade!

meer culinaire video’s

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.