Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 14 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Bij Wijnbar Most in Utrecht kun je zélf zoveel wijn tappen als je wilt

Vind jij wijn proeven het leukste dat er is? Dan móét je naar Wijnbar Most in Utrecht, in het nieuwe Leidsche Rijn Centrum. Bij deze hippe hotspot kun je zélf je wijntje tappen. Zo veel en zo vaak als je wilt.

Proefslokjes

Misschien kende je VinVin al: één van de leukste wijnbars van Utrecht (en in 2017 nog verkozen tot Wine Bar of the Year). Die heeft er nu met Most een broertje bij. Eigenaar Julian Cleton had al VinVin en schakelde zijn overbuurman in – ook een echte wijn afficionado en bovendien al manager bij een wijnbar – om samen een zaak te beginnen in het nieuwe Leidsche Rijn Centrum, in een buitenwijk in Utrecht.

Als je er niet woont, kom je er misschien niet zo snel. En toch is het echt de moeite waard om een wijntje te gaan drinken bij Most. Of twee. Of drie. Wat heet: je kunt hier zoveel proefslokjes tappen als je zelf wilt. Of halve of hele glazen, als de wijn bevalt.

Wijn dispensers

Die staan allemaal uitgestald in dispensers door de hele zaak. Wit, rood, rosé, mousserend en dessertwijnen: er zijn meer dan 100 wijnen per glas te tappen. En omdat de dispensers zijn uitgerust met Argon gas (een edelgas), komt er geen zuurstof bij de wijn. Het systeem werd voor het eerst ingevoerd bij een wijnhandelaar in Londen, die zijn klanten graag zoveel mogelijk verschillende wijnen wilde laten proeven.

Ga je hier langs, dan krijg je een Most wijnkaart (een pasje). Die kun je opladen met een bedrag naar keuze. Kies je wijn, steek de wijnkaart in de dispenser, plaats een passend glas onder het apparaat en je kunt je wijntje tappen.

De wijnen zijn ingedeeld in categorieën als ‘bold’ voor rode wijn en ‘Mosthaves’, voor de wijnen die Most je aanraadt. En bij elke wijn hangt een beschrijving over het type druif, wijnhuis en tonen. Kom je er niet uit, dan kun je je natuurlijk altijd lekker laten adviseren door Julian, Wouter of hun team.

Ik reis en forens er in een jaar heel wat op los uit naam van de liefde voor eten (en drinken). En met slechts een heel klein beetje geklaag af en toe (oprecht sorry aan mijn inner circle). Maar ik ben nu toch wel érg blij dat er een te gekke wijnbar is geopend vlakbij mijn huis. Bij @wijnbarmost (die zelfs 1 van de 15 finalisten was bij de Wine Bar of the Year 2018 verkiezing) tap je alle wijnen zélf. Proefglaasje, ietjes meer, of een vol glas: het kan allemaal. Het leukste is dat ik me zo aan mijn favoriete hobby kan laven: zoveel mogelijk proeven binnen korte tijd. De ambachtelijke paté, rillettes en charcuterie zijn er ook nog eens heerlijk. Superleuke hotspot dus! #wijnbarmost #utrecht #wijnbar

61 Likes, 10 Comments – Nancy van Batenburg (@nenznenz) on Instagram: “Ik reis en forens er in een jaar heel wat op los uit naam van de liefde voor eten (en drinken). En…”

Snaaien

Wil je daar wat bij snaaien, dan heeft Most een leuke borrelkaart, met onder andere flatbread met hangop, granaatappelpitjes, za’atar, olijfolie en limoen. Maar ook ambachtelijke paté, huisgemaakte rillettes of sardientjes uit blik met rouille. Voor het diner is er een altijd wisselend daggerecht, waarbij je kunt kiezen uit vlees, vis of vegetarisch. Eenvoudig, maar lekker.

Hou je het liever bij wijn – liefst zoveel mogelijk? Dan is het ook de moeite waard om een proeverij te boeken bij Most. Maar eigenlijk is elk bezoekje aan deze wijnbar een soort proeverij.

De openingstijden van Wijnbar Most

Brusselplein 191
3541 CH Utrecht

Wijn- en eetbar Most is elke dag geopend vanaf 15:00 uur. Meer info vind je online

Meer hotspots in (de buurt van) Utrecht Leidsche Rijn:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.