Redactie
Redactie Diner 27 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

Koreaanse dumplings (mandu) uit een bijzonder kookboek

Dit recept voor Koreaanse dumplings (mandu) komt uit het boek van Nathalie Ji Yun Kranenburg. Zij werd in 1983 geadopteerd uit Zuid-Korea, en heeft in de afgelopen jaren veel inspirerende andere geadopteerde Koreanen ontmoet. Die ook allemaal van Koreaans eten houden! Dat bracht haar op het idee voor een boek: 20 Koreanen koken Koreaans.

Via een crowdfunding campagne haalde Nathalie genoeg geld bij elkaar om het boek te gaan maken. Je leest haar hele verhaal hier, zeer inspirend.

We vinden haar boek een prachtig initiatief, en dragen het dan ook graag een warm hart toe. Het boek is vanaf juni te koop voor €35,-, maar vandaag alvast een preview van dit bijzondere kookboek op Culy.nl. Koreaanse dumplings!

Recept

Omwikkel de tofu met keukenrol en knijp het vocht uit de tofu, of laat het goed uitlekken in een vergiet. Doe alle ingrediënten voor de vulling in een schaal en meng het tot een egale massa met je handen.

Zet een kommetje water klaar. Leg 1 dumplingvel op je hand en schep er 1 eetlepel vulling bovenop. Vouw de dumpling voorzichtig over de lengte dicht. Hou de rand vrij. Maak je vinger nat en ‘plak’ met water je dumpling dicht door de randen goed aan te drukken. Vouw de punten naar elkaar, hou één vinger in het midden en druk de puntjes goed aan met wat water. Oefening baart kunst!

Schermafbeelding 2014-05-07 om 16.47.39

De dumplings zijn nu klaar. Deze kunnen worden gestoomd, gebakken of gekookt in een soep. Als je ze bakt: 4-5 minuten aan iedere kant bakken in flink wat olie. Als je ze stoomt, 15-20 minuten laten stomen in een stoommandje. Je kunt de dumplings ook invriezen en op een later moment bereiden.

Lekker is om er soep van te maken. Dat gaat zo. Maak 1 liter bouillon met bouillonblokjes. Doe hier 2 fijngehakte tenen knoflook in, een blikje ansjovis, verse zwarte peper, een beetje vissaus en gochugaru. Breng de bouillon aan de kook voor 20-30 minuten. De ansjovis is als het goed is nu opgelost en alle smaken zijn in de bouillon getrokken.

Kook de dumplings ongeveer 6 tot 8 minuten in de soep; ze komen bovendrijven als ze gaar zijn. Het beste is natuurlijk om er eentje te proeven! Mooi en lekker om te garneren met wat lente-ui.

Janneke Hyo Sun Vogel recept mandu

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.