Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 14 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

De croquembouche: waarom je ‘m één keer in je leven gemaakt moet hebben

Gevreesd in menig culinaire televisiecompetitie en vaste prik in het repertoire van elke klassieke patissier: de croquembouche. Het enige spektakelstuk dat net zo tijdrovend is om te maken als ingewikkeld om te spellen. Maar áls het je is gelukt, dan mag ‘ie linea recta je CV op. Dus: waarom je één keer je leven een croquembouche gemaakt moet hebben.

De croquembouche

Allereerst even over die elegante naam: wist je dat het ‘knispert in de mond’ betekent? Dat alleen al maakt het dessert tot een waar stukje poëzie. En dat gedicht genaamd croquembouche, is uiteraard bedacht in Frankrijk. De eerste recepten zijn al gevonden in Franse kookboeken in het begin van de 19e eeuw.

De imponerende vorm

Je kunt nog zoveel indruk maken met een imponerende verjaardagstaart; de croquembouche verslaat al haar zoete rivalen door de grootse en herkenbare kegelvorm. Door het opstapelen van (zelfgemaakte!) soezen bereik je een hoogte waar menig gast niet eens overheen kan kijken. Indruk maken 2.0 dus.

De Franse elegantie

De onovertroffen soezentoren (klinkt toch een stuk minder elegant in het Nederlands…) misstaat met haar elegante niet in een over-de-top kostuumdrama. En die drama, dat is precies wat we er zo heerlijk aan vinden. De fragiele gesponnen suiker, het kleurrijke fruit, de speelse soesjes, en welja, voeg er ook nog wat eetbare bloemen aan toe: eleganter gaat een dessert niet worden. Een klein beetje kitsch, een heleboel voldoening.

Een technisch hoogstandje

Het is niet voor niets dat de croquembouche-opdracht de vrees is bij elke culinaire televisiecompetitie. De toren vraagt om een hoop kennis en techniek. Dat begint al bij het soezendeeg en de perfecte banketbakkersroom, en vervolgt haar weg met caramel glaze, gesponnen suiker en een flink staaltje stapeltechniek. Het is niet voor niets dat we eerder een recept publiceerden van Cees Holtkamp, de legendarische banketbakker met decennialange ervaring.

soezenboom kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Thuis aan de croquembouche

Hebben we je inmiddels overtuigd? Deze FoodTube video van Mr. Holtkamp en kleindochter Stella zal je door elke stap heen loodsen.

Ben je in voor een exemplaar dat enigszins afwijkt van het klassieke uiterlijk? Dan hebben we een all-pink exemplaar voor je van Martha Stewart. En als je weinig tijd hebt, maar wel een soesjestoren onder luid applaus op tafel wilt zetten, dan kunnen we je dit recept van Yvette van Boven aanbevelen.

Paris-Brest: een zoete Franse soezenkrans

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.