Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 10 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Bij Sababa in Amsterdam eet je knapperige zeewierfalafel en halloumi frietjes

De Israelische keuken, dat is koken vol warme smaken, verse kruiden, véél groenten en knapperige texturen. Wie dat écht goed wil doen, kan het beste te leer gaan bij de Israëliërs zelf. En dat is exact wat het team achter Sababa heeft gedaan. Inmiddels demonstreren ze vol trots hun kookkunsten in hun pas geopende tentje voor lunch en avondeten. Culy kreeg mocht er gaan lunchen en zag dat het goed was.

Temidden van de bruisende Kinkerstraat vinden we Sababa. Het is een tentje dat op veel vlakken vrolijk maakt. De naam die zo lekker klinkt (Sababa is Hebreeuwse slang voor ‘no worries‘), de muurschildering met knalblauwe neushoorn en opgewekte aubergines en het enthousiaste personeel dat ons vriendelijk begroet: Sababa maakt spontaan een einde aan je Monday blues.

Het interieur van Sababa in Amsterdam

Midden-Oosters met een twist

Het zaakje is het resultaat van vijf vrienden die hun krachten bundelden voor een horeca-concept. De klemtoon ligt duidelijk op de Midden-Oosterse keuken die op een verantwoorde en originele manier wordt gebracht. De kaart bestaat voornamelijk uit rijkelijk gevulde pita’s en originele salades.

We besluiten om het vega te houden en kiezen voor twee pita’s: de Zeewiersababa (yep: falafel met zeewier) en de Sababaganoush (een eigen versie van baba ghanoush). Daarnaast wordt ons aangemoedigd om ook de halloumi frietjes te testen. Een tip die we dankbaar aannemen.

Halloumi frietjes bij Sababa

Sababaganoush

De pita’s worden geserveerd met een lekkere kruidencouscous ernaast. Wat meteen opvalt, is hoe lekker de pita’s zelf zijn. Die zijn gemaakt van zuurdesem (en komen rechtstreeks uit Tel Aviv) en het verschil met een doorsnee pitabroodje is duidelijk te proeven. De Zeewiersababa is een ware smaakbom waarin het zoete van dadels, het pittige van harissa en de knapperige (en knapperig is ‘ie!) zeewierfalafel elkaar mooi aanvullen.

Ook de Sababaganoush weet ons culinaire hart te veroveren door de crunchy huisgemaakte piccalilly-groenten die zorgen voor frisheid. In elk gerecht is de creativiteit in de smakencombinaties hoog, zonder dat de klasse van de Midden-Oosterse kooktradities verloren gaat.

Zuurdesem pita's met falafel bij Sababa in Amsterdam

Twee voor de prijs van één

En ja, het personeel had helemaal gelijk: de halloumifrietjes zijn inderdaad verslavend lekker. Een extra leuk gegeven aan dit foodconcept is dat je de pita’s in halve porties kan bestellen. Ideaal voor wie niet zo heel veel honger heeft, al vinden wij het vooral een prima excuus om twee verschillende vullingen te proeven voor de prijs van één.

Hoewel we niet van de salades hebben geproefd, twijfelen we er geen seconde aan dat ook deze een feest zijn voor de smaakpapillen. Voor de couscoussalade met harissakip komen we met plezier nog eens terug en ook naar de vegan tabouleh zijn we erg benieuwd.

Ingemaakte groenten bij Sababa

Adres en openingstijden Sababa

Trek gekregen? Begrijpelijk. Ga er nou maar snel heen, want voor je’t weet staan ze in rijen aan te schuiven voor al dat lekkers.

Je vindt Sababa op de Kinkerstraat 230 of je kan hun eten bestellen via hun website. Sababa is geopend van maandag tot dinsdag van 16:30 uur tot 21:30 uur en van woensdag tot en met zondag van 11:30 tot 21:30 uur.

Personeel aan het werk bij Sababa

Fotografie: Nancy van Batenburg

Andere leuke restaurants in Amsterdam-West:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.