Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 20 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Restaurant Envy in Amsterdam serveert een handig no-brainer menu

Restaurant Envy in Amsterdam maakt het je makkelijk. Keuzestress is voortaan voorgoed verleden tijd, want deze hotspot aan de Prinsengracht serveert nu een superhandig no-brainer menu.

Envy is inmiddels definitief gesloten. 

Goeie naam, goeie prijs-kwaliteitverhouding. Want voor 50,- per persoon krijg je hier the whole shebang. Dat houdt in: amuses, 4 gangen, een halve fles water en een halve fles wijn, huisgemaakte limoncello, koffie of thee en ook nog friandises toe.

Zo krijg je de volle Envy-ervaring in de schoot geworpen terwijl je lekker achteroverleunt. Geen keuzes hoeven maken is tegenwoordig immers de ultieme luxe, non? Restaurant Envy serveert dit no-brainer menu elke maandag, dinsdag en woensdag.

Restaurant Envy Amsterdam

Restaurant Envy

Maar dan moeten we misschien eerst even terug naar het restaurant in the first place. Want wie of wat is restaurant Envy in Amsterdam ook alweer? Niet de minste Amsterdamse hotspot. Envy bestaat maar liefst 10 jaar en toch bubbelt het en bruist het nog altijd op deze plek. Chef Michael Wolf komt er bijvoorbeeld vandaan.

Nu wordt de keuken gerund door chef Floris van Straalen. Op zijn culinaire CV prijken onder andere Oud Sluis***, Pure C* en Amsterdam Vinkeles* (in hotel The Dylan). Dat zijn genoeg sterren om env… eh, jaloers van te worden. En dat proef je.

Amuse van watermeloen

Het no-brainer menu

We beginnen ons no-brainer menu met een gazpacho shot met ansjovis. Daarna krijgen we pickled watermeloen met crème fraîche en chili en een macaron van matcha met zuring. Superlekkere frisse binnenkomers die de zomeravond op het terras aan de Prinsengracht alvast goed inluiden.

Ook het versgebakken brood met boter gaat er wel in. De huisgemaakte kruidenboters zien er aantrekkelijk glanzend uit. Alsof ze met zichzelf liggen te pronken. Er is één variant met zongedroogde tomaat en – da’s leuk! – een klassieke Café de Paris boter met kerrie en ingekookte Cognac.

Brood met boter bij Envy
Nancy van Batenburg voor Culy
Buikspek bij Restaurant Envy

Wat volgt is een zalige, dikke plak mals buikspek met een superkrokant korstje. Daarbij groenten zoals gebrande broccoli, appel met kaneel (brunoise gesneden) en jus van langoustine met karamel. Die jus geeft het gerechtje iets Aziatisch. En zo’n stoer gerecht opmaken met delicate bloemetjes vinden we leuk.

Tompouce van zeebaars

De zeebaars die we daarna krijgen, is opgemaakt als een tompouce. De vis is sous-vide gegaard op 48 graden en opgediend met stukjes opgerolde rettich, gel van appel-kefir en de krokante huid als dakje. Eromheen ligt een dashi-kombu saus.

De saus is supergoed, de zeebaars mooi zacht en stevig tegelijk. Het huidje is ons net iets te krokant, waardoor we vrezen dat er wat stukjes achterin onze keel blijven hangen. Maar de smaak is wél helemaal top.

Indonesisch eten 2.0 bij restaurant Envy

De wijn die volgt, is een droppige Merlot. Die past perfect bij het hoofdgerecht: nek van Hollandse melkkoe (ook wel dubbelkoe genoemd), wortel met een gel van atjar tjampoer, crème van aardpeer, gefruite uitjes en korianderolie.

Één hap en je weet: dit is Indonesisch eten 2.0 op een bord. En wat blijkt: de chef heeft een Indonesische vriendin die hem inspireert tot dit soort smaakcombinaties. We hopen dat ze nog lang bij elkaar blijven, want deze smaken zijn fantastisch.

Dessert bij Envy

Elastiek van witte chocolade

Het dessert zit veel knapper in elkaar dan je op het eerste gezicht zou denken. Het bevat verschillende structuren van chocolade, zoals elastiek van witte chocolade. Ook van de partij: dragonijs, macadamia, mascarpone met witte chocolade, zeevenkel, gesmolten witte chocolade en aardbeien. Het dragonijs is superlekker en we zijn helemaal fan van het witte chocoladepoeder en de zeevenkel.

Na het toetje sluiten we af met koffie, thee en een glaasje huisgemaakte limoncello met rooibos. Dit was een avond om een puntje aan te zuigen. En dat zonder een spoortje keuzestress…

Thee selectie bij Envy

Het adres van Envy:

Prinsengracht 381
1016 HL Amsterdam

Restaurant Envy is van maandag t/m zondag geopend voor diner en van vrijdag t/m zondag ook voor lunch. Het no-brainer menu wordt geserveerd op maandag, dinsdag en woensdag. Online reserveren kan via de website van Envy. 

Restaurant Envy in Amsterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.