Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 14 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

Pllek in Amsterdam-Noord: wat ons betreft mogen alle strandtenten zo zijn

Neem je op een warme zomerdag de pont van de Amsterdamse Houthavens naar de NDSM-werf, dan is de kans groot dat je in de verte een lonkend stadstrand ziet waarvan je denkt: “hier wil ik ook heen”. Dat is Pllek. Maar Pllek is ook méér dan dat. Wij gingen erheen en ontdekten wat de dinerkaart te bieden heeft.

Pllek is een ruim, industrieel pand aan een gezellig standsstrandje. Dat maakt het een superfijne plek in de zomer maar ook daarbuiten: het hele jaar door, klokje rond.

Dat kan haast niet anders, want het ís ook gewoon heel fijn vertoeven in het industriële pand met uitzicht op het IJ: voor gezinnen, voor zakelijke meetings van bedrijven uit de buurt en voor jongeren die willen doorzakken tot in de late uurtjes.

Culy ontdekt Pllek
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De kaart bij Pllek

Zo’n brede doelgroep vertaalt zich naar een brede menukaart met toegankelijke gerechten. Toegankelijk betekent echter niet doorsnee, want het keukenteam weet heel knap een brug te slaan tussen toegankelijkheid en een moderne, verrassende keuken.

75% van de kaart wordt trouwens ook bewust vega(n) gehouden. En hoewel de kaart met de seizoenen mee verandert, zijn er ook vaste waarden die nooit verdwijnen. De Koreaanse falafel met homemade kimchi is er daar één van, die krijgt zelfs van Koreaanse toeristen complimenten.

Ceviche en wildzwijn pastrami

De voorgerechten komen op tafel: een ceviche van kabeljauw (met granaatappel, avocado en crunchy blauwe maïstortilla) en pastrami van wild zwijn (met aardpeer, ansjovis mayo, zoetzure koolrabi en chips). De grote porties van de gerechten vallen meteen op. “Hoezo gaan we hierna nog ruimte hebben voor een hoofdgerecht?”, vragen we ons af.

En hoewel het inderdaad royale porties zijn, blijken zowel de ceviche als de pastramisalade prima smaken om onze smaakpapillen open te zetten. Dat royale is trouwens een lijn die we zien in alle gerechten bij Pllek. Wat je ook bestelt, je kunt rekenen op een volumineus bord met veel verschillende texturen, kleuren en toefjes. Niet bepaald een less is more principe, maar het houdt het wél weer spannend en verrassend.

Ceviche van kabeljauw Culy ontdekt Pllek
Ceviche van kabeljauw met granaatappel, avocadocrème en blauwe tortilla. Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Vooral de pastrami weet ons te bekoren. Dat ze bij Pllek werken met biologisch vlees van kwaliteit, proef je goed. En als er aardpeer en ansjovismayonaise in een gerecht zit, heb je sowieso ons hart gewonnen.

Culy ontdekt Pllek
Pastrami van wildzwijn met gekonfijte aardpeer, ansjovis mayonaise, zoet/zure koolrabi en aardappelchips. Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Hertenrendang en spinaziespätzle

We besluiten één vega (spinazie spätzle met paddenstoelen, crème fraiche, lof, salie, pompoen en pastinaak chips) en één vleesgerecht (rendang van hert met gratin van pastinaak, zoete aardappel, kokos, gebakken spruitjes en roedjak van cranberry en peer) te bestellen als hoofdgerecht.

Hoewel rendang een Indonesisch gerecht is, doet de rendang à la Pllek eerder denken aan een wildschotel in een winters chalet. Zo krijg je naast de rendang ook perfect knapperige spruitjes, pastinaakgratin en een zoetzure perencompote. Tof hoe ze een Aziatisch gerecht van een Bourgondische twist hebben voorzien.

Culy ontdekt Pllek
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Toch is het het vega gerecht dat het meest onze verwachtingen overtreft. Sowieso vinden we het leuk om te zien dat de standaard vega optie voor een keer eens geen paddenstoelenrisotto of truffelpasta is maar spatzle: een Duitse variant van pasta, gemaakt van pannenkoekenbeslag.

Bij Pllek is de spätzle ook nog eens knalgroen omwille van de toegevoegde spinazie, dat vinden we leuk. De spätzle smaakt onmiddellijk romig door de crème fraîche, maar dat volle gevoel wordt gecompenseerd door de vele groenten die het gerecht verlichten. Wat ons betreft mag ook de spätzle ieder seizoen op de kaart staan!

Culy ontdekt Pllek
Spatzle van spinazie met paddenstoelen, crème fraiche, lof, salie, pompoen en pastinaak chips. Winnie Verswijvel voor Culy

De keuken bij Pllek

Extra indrukwekkend is het om te weten dat het keukenteam van Pllek bijna álles zelf maakt: van de gekonfijte aardpeer tot chips van pastinaakschillen tot alle taarten. Dat zien we met eigen ogen wanneer de chef ons meeneemt in de keuken. We trekken grote ogen van alle borrelende bouillons, tonnen vol homemade kimchi en groenten die liggen marineren. Als je weet hoeveel volk Pllek trekt, zou je voor minder werken met kant- en klare ingrediënten. Maar nee, de chefs kiezen bewust voor deze meerwaarde.

“Ik noem Pllek wel eens een veredelde strandtent”, grapt één van de chefs. “Mensen denken dat je hier gewoon een biertje kunt komen drinken met een broodje kroket, maar in onze keuken wordt écht heel veel aandacht besteed aan zorgvuldig geselecteerde ingrediënten en aan goede gerechten”. Wat ons betreft, mogen alle strandtenten zo zijn.

Culy ontdekt Pllek
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Moet Pllek de deuren sluiten?

Wie de Amsterdamse foodscene in de gaten houdt, heeft mogelijk voorbij zien komen dat Pllek dreigt te sluiten. De gemeente Amsterdam zou binnen twee jaar de locatie van Pllek willen gebruiken voor een ander project, maar wij vinden – net als vele Pllekfans – dat dit behoorlijk zonde zou zijn (immers: never change a winning team!).

Vind jij ook dat Pllek moet blijven? Onderteken de petitie hier

Adres en openingstijden Pllek

T.T. Neveritaweg 59
1033 WB Amsterdam

Pllek is alle dagen geopend van 9:30 tot 1:00 uur (en in het weekend tot 03:00 uur). 

Meer hotspots in Amsterdam-Noord?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.