Redactie
Redactie Inspiratie 26 okt 2014
Leestijd: 1 minuut

Alles over spätzle: het Duitse antwoord op pasta

Ooit gehoord van spätzle? Deze deegsliertjes zijn vergelijkbaar met pasta en noedels, en afkomstig uit het Zuiden van Duitsland en Oostenrijk. Heerlijk met een beetje pittige kaas, room en spekjes. 

Spätzle is een gerecht dat veel wordt gegeten in Duitsland, Zwitserland, Tjechië en Oostenrijk. Je maakt het van slechts een handjevol ingrediënten (bloem, water, zout en eieren) en je kookt ze simpelweg in een pan met water.

Om de vorm (een soort dikke, korte spaghettisliertjes) te krijgen kun je speciale gadgets aanschaffen, maar een grove zeef of pureepers werkt ook prima. Je maakt simpelweg het deeg en drukt het door de vorm boven een pan kokend water. Een kind kan de was doen! Daarnaast kun je ze ook wat ronder en dikker maken, dan hoef je het deeg alleen maar van een lepel het water in te duwen.

Om de spätzle (ook wel spaetzle genoemd) op smaak te brengen kun je allerhande ingrediënten, sauzen en smaakmakers gebruiken. Wij vinden het het lekkerst als ze worden vergezeld door in ieder geval een (flink) handje kaas (bijvoorbeeld Gruyère), maar ook scheutje room, knapperige spekjes, champignons en verse kruiden smaken niet mis.

Zelf maken? Kijk dan op Smitten Kitchen voor een simpel recept met een uitje en verse kruiden, hier voor spätzle met Gruyère en bij TheKitchn voor een variant gemaakt van ricotta met bacon.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.

Reageer op artikel:
Alles over spätzle: het Duitse antwoord op pasta
Sluiten