Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 26 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Het nieuwe Meneer Potter in Utrecht: stadscafé in het voormalig postkantoor

In Utrecht zoemt het al een tijdje over Meneer Potter. Dit stadscafé is onlangs ingetrokken in de nieuwe bibliotheek aan de Neude. Een bijzonder pand, want dit was het oude postkantoor in de stad. Beide thema’s komen nu terug in het restaurant. En o ja, je eet er ook nog eens een lekkere okonomiyaki (Japanse pannenkoek).

De hele dag eten en drinken

Meneer Potter in Utrecht zou op 13 maart haar deuren feestelijk openslaan. Het liep iets anders. Door de coronacrisis moesten ze de opening uitstellen. Pas vanaf 1 juni konden ze los.

Het is een plek geworden waar je voor zo’n beetje van alles en nog wat terechtkunt: ontbijt, lunch, diner, kopje koffie, borrelen… Ze hebben zelfs take-away gerechten, die je kunt afhalen aan de balie bij binnenkomst. Daarmee belooft Meneer Potter een nieuwe bruisende plek te worden in het centrum van Utrecht.

Meneer Potter in Utrecht interieur
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Het oude postkantoor en de nieuwe bieb

Het voelt heel bijzonder om nu koffie te kunnen drinken in het oude postkantoor. Een deel ziet er ook nog steeds ongeveer hetzelfde uit, maar de rest is echt opgehipt en sfeervol(ler) gemaakt.

Je kunt neerploffen in fijne stoelen of op bankjes, bijvoorbeeld onder de grote boom in het midden van de ruimte. Met om je heen óveral boeken, want als je door het restaurant naar achteren loopt, kom je in de nieuwe bibliotheek van Utrecht terecht.

Zo spotten we bijvoorbeeld behang met boekenprint en metershoge boekenkasten die tot de nok toe zijn gevuld met boeken. Achterin het stadscafé staat zelfs een heuse brievenbus, waar je gebruik van kunt maken door een kaartje te sturen naar wie je ook maar wilt.

Meneer Potter in het oude postkantoor in Utrecht
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Okonomiyaki & broodje steak tartare

Zoals je eigenlijk wel kunt verwachten van een stadscafé, is de kaart ingestoken op voor-elk-wat-wils. Denk aan de club sandwich, het broodje kaas (hier met Utrechtse Oude Gracht kaas) en de Caesar salade.

Dat is niet altijd goed nieuws voor de doorgewinterde foodie, maar Meneer Potter weet ons te verrassen met – bijvoorbeeld- een gerecht als okonomiyaki op de kaart. Van deze hartige Japanse pannenkoek gaat ons hart altijd sneller kloppen. Die moeten we dan ook proeven.

Andere gerechten op de menukaart die we leuk vinden zijn bijvoorbeeld de stoof van de maand, de sandwich met geroosterde aubergine en de Tomeato burger (een vega versie van de Bieb burger). Goed om te weten: als je hier net zoals wij gaat lunchen, kun je ook gewoon de warme gerechten van de kaart bestellen.

Okonomiyaki Meneer Potter
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

De versie die we hier krijgen is heel mals en fluffy en bevat spitskool, tonijn, Kewpie mayonaise en bosui. Mooie plakjes tonijn die tataki-stijl zijn gegaard en met een leuke toevoeging van edamame. Een hele lekkere okonomiyaki en bovendien een gerecht dat je in een stad als Utrecht (nog) amper tegenkomt.

Ook proeven we het broodje steak tartare, die overduidelijk met de hand mooi grof is gesneden. Het vlees is zo zacht dat het wegsmelt op je tong. De frisse yoghurt-achtige dressing, kappertjes, sla en kleine stukjes augurk zijn prima smaakmakers. En de snee zuurdesem onder de steak tartare is dan wel heel dik, maar gelukkig mooi zacht.

De huisgemaakte limonades die we erbij drinken (eentje met rood fruit, eentje met passievrucht en sinaasappel) zijn smakelijk en niet te zoet en Meneer Potter schenkt ook lekkere koffie. Trouwens mét een heel goed gemberkoekje van De Koekfabriek in Utrecht.

Broodje steak tartare Meneer Potter
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

En wie is die Meneer Potter dan?

En o ja, die naam. De ingang van het restaurant zit aan de welbekende Potterstraat in Utrecht. De naam is ook een metafoor voor de functie van het stadscafé: Meneer Potter hoopt een beetje de Uteregse conciërge van de stad te worden.

Boven in de bieb – op de tweede etage – zit ook nog eetbar & deli NODA (ingang aan de Neude 11). Zij beloven je wereldse gerechten, uit alle culturen die de stad rijk is. Van lamstajine tot aan ceviche van zeebaars.

Het adres van Meneer Potter in Utrecht:

Potterstraat 3, Utrecht

Openingstijden: Meneer Potter is elke dag geopend van 10:00 tot 22:00 uur. Kijk voor meer info op de website

Koffie Meneer Potter
Bron: Justin de Nooijer voor Culy
Huisgemaakte limonade
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.