Auke Sprangers
Auke Sprangers Restaurants 26 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Slechts 26 plekken aan de counter bij Restaurant Europa (van het team achter Euro Pizza)

Wanneer het team achter het inmiddels zeer populaire Euro Pizza een restaurant opent, weet je dat er een run gaat komen op een reservering. Wat blijkt: dat wordt nóg iets moeilijker dan gedacht in het onlangs geopende Europa: een counter-restaurant met slechts 26 plaatsen, een tasting menu én een frisse drankkaart.

Genoeg ingrediënten om nieuwsgierig van te worden, dat moge duidelijk zijn.

Slechts 26 plekken aan de counter bij Restaurant Europa (van het team achter Euro Pizza)

Het kan zomaar zijn dat de naam van het restaurant je bekend voorkomt: Restaurant Europa huisde eerder op het HEM-terrein in Zaandam. Toen eveneens met een vast menu en 26 plaatsen; maar wel met iets minder ervaring. Tijdens de lockdown bedacht het team hun eigen bevroren zuurdesempizza’s wat weer resulteerde in restaurant Euro Pizza – wat overigens veel meer behelst dan enkel erg lekkere pizza’s. Maar inmiddels, horen we mede-eigenaar Rein op ‘t Root in een podcast vertellen, is het team een hoop ervaringen rijker en klaar voor een nieuwe stap.

Aan de bar

En die nieuwe stap, dat is er letterlijk maar één. Europa mag zich namelijk buur noemen van Euro Pizza. Deels hetzelfde team en met interne deur voor het nodige keukengemak. Over de inrichting is uiteraard nagedacht, zonder dat het de bekende nonchalance verliest. De lange geometrische counter biedt zoals genoemd plek aan 26 gelukkigen en is de eye catcher van de ruimte met z’n turquoise looks, wat dan esthetisch weer opperbest combineert met het pastelkleurig servies en retro zilveren bestek.

Tasting menu

Europa serveert een tasting menu waarvan enkele gerechten ook apart te bestellen zijn. En dat menu is avondvullend, origineel en superspannend. Zonder veel opsmuk, maar met veel voorafgaand experiment. Gerechten als rauwe inktvis met vijgenbladolie, monniksbaard met daslook en koji en shisosorbet met citrus worden uitgeserveerd door de chef die de gerechten kort ervoor onder jouw toeziende – en smachtende – blik heeft bereid. omakase nieuwe stijl dus.

Matinée

Ook de selectie op de drankkaart en bijbehorend advies zijn verfrissend: je kunt zomaar een verrassend biertje bij een hoofdgerecht verwachten of starten met een Negroni met oude jenever. Geen plek voor shifts dus bij Europa, in tegenstelling tot bij de buren. Boek je kruk aan de counter op donderdag-, vrijdag- of zaterdagavond óf breng je zondag door bij Europa tijdens een heuse matinée.

Adres en openingstijden Restaurant Europa:

Gedempt Hamerkanaal 81, Amsterdam-Noord

Check de site voor de exacte openingstijden.

Meer restaurants in Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.