Redactie
Redactie Restaurants 22 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Pendergast

Voor the best brisket in town hoef je niet een ticket naar Amerika te kopen, maar kun je gewoon in Amsterdam terecht: bij Pendergast.

Pendergast is namelijk een modern smokehouse, geïnspireerd op de Amerikaanse barbecuecultuur in Kansas City tijdens de drooglegging, in de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw.

De naam van deze tent (uit te spreken als Penderghest, niet Pendergassst) verwijst naar Thomas Joseph Pendergast, een Amerikaanse politicus die er tijdens de drooglegging in Kansas City voor zorgde dat de cafés open konden blijven.

Eigenaar van Pendergast, Brandon Woodruff (wát een goede naam!), groeide op in Kansas City en kreeg de barbecuecultuur met de paplepel ingegoten. Omdat hij de zogenaamde barbecuecultuur van Hollanders maar niks vond, besloot hij het beter te doen. En gelijk heeft -ie!

Het is een gezellig klein zaakje, wat het midden houdt tussen een eetcafé en een Amerikaanse diner, maar dan met een schonere uitstraling. De goud-zwarte letters op de ramen en de gezellige theedoeken als servetten maken het af.

Brisket, baby!

Het menu is simpel maar doeltreffend. Een aantal kleine starters: gerookte forel brandade, spicy gekruide nootjes, gefrituurde olijven en kaaskoekjes. Geprijsd tussen de 5 en 7 euro.

Maar je komt hier voor de mains, langzaam gerookt boven Nederlands fruithout. De prijzen zijn schappelijk: tussen € 16,50 en € 22,50 voor een hoofdgerecht, inclusief bijgerecht. Ook kun je voor The Spread gaan: voor € 45,- krijg je dan drie hoofdgerechten en drie bijgerechten. Perfect voor 2 hele grote eters.

Vleesliefhebbers, opgelet: hier eet je brisket van Amerikaanse Black Angus koeien, spareribs, varkenswangetjes of kalkoen. Voor de niet-vleeseters is er gerookte zalmfilet en zelfs aan de vega’s is gedacht: huisgerookte seitan (een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit).

De brisket was rokerig, mals, sappig en voorzien van een prachtige zwarte korst. Van zichzelf heeft brisket niet een onwijs dominante smaak. Maar gelukkig vind je bij Pendergast op elk tafeltje een fles huisgemaakte BBQ-saus, want die is wel aan te raden voor extra smaak.

Side dishes

Bij elk hoofdgerecht komt, geheel volgens Amerikaanse stijl, een side dish. Er is keuze uit bonen van de barbecue, boerenkool met geroosterde knoflook en peper, de welbekende Black-Eyed Peas, aardappelpuree met knoflook, mac ‘n cheese en een groene salade met green goddess-dressing (vooral veel azijn en tahin, érg lekker) en bietjes en pompoen.

Naast het vlees en de salade kregen we ook twee mini cornbreads, gebakken in een muffinvorm. Ontzettend sappig en smaakvol, en op en top Amerikaans.

I spy pie

Houd zeker ruimte over voor toetjes. Geen moeilijke liflafjes hier, maar drie soorten taart op de kaart: Lemon Meringue Tart, Bourbon Pecan Pie en Chocolate Amaretto Cheesecake (allen € 6.50). Wij proefden die laatste twee en waren in de hemel.

De pecannotentaart was absoluut het lekkerste stuk taart dat we de afgelopen tijd aten. Boterig, zoet en met een flinke bourbon-smaak. Precies zoals het hoort.

Geen drooglegging hier

Gelukkig is er ook een toffe drankkaart samengesteld. Van mooie wijnen tot ambachtelijke bieren van Nederlandse brouwers (zoals Bierbrouwerij St. Christoffel, Two Chefs Brewing en Butcher’s Tears Brewery), maar uiteraard ook een goede selectie whiskey’s & co.

Wij kozen twee cocktails. De Rum Julep (€ 9,50) met Botran 15 Rum, munt, suikersiroop, Rabarbaro Zucca (een Italiaanse likeur) en Bitter Truth Celery Bitters. Een soort Mojito, maar dan volwassen en een tikje bitterder. En als tweede drankje: Boss Tom’s Cucumber Collins (ook € 9,50), met Sipsmith gin, komkommer, munt suikersiroop, citroensap en bruiswater van Marie-Stella-Maris. Erg lekker.

Conclusie

Bij Pendergast is het écht lekker eten. De cocktails zijn top, de brisket hemels (mét de beste bark, voor kenners) en de bijgerechten erg goed. En dan hebben we ook nog het beste taartje dat we de afgelopen tijd aten.

Verwacht hier niet uren te zitten, want – een beetje in Amerikaanse diner stijl – komt het eten vrij snel. Het personeel is Engelstalig maar lief en hartelijk, en niet te beroerd om het geheime recept voor hun heerlijke green goddess-dressing uit de doeken te doen. Een aanrader!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.