Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 16 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Bij De Houtloods in Tilburg is de keuken het kloppend hart

We zien steeds vaker open keukens in restaurants, maar bij De Houtloods in Tilburg gaan ze nog een stapje verder. Daar is de keuken het hart van de zaak. Wat zeggen we: het kloppend hart.

Wát een pand

Op een minuut lopen vanaf het treinstation van Tilburg ligt De Houtloods in een prachtig karakteristiek pand. Het gebouw is een oldie – made in 1867 – en maakte deel uit van de Spoorzone. Vroeger was het een houtopslag, tegenwoordig kun je er fantastisch eten.

Uniek is ook dat ze hun menukaart hebben opgebouwd in smaaktypen, in plaats van gangen. Bijvoorbeeld: licht, kruidig, rijk en zoet. Ook het chef’s menu van zes gangen is oplopend in smaak. Het idee hierachter is dat je de juiste smaken na elkaar eet en dat daar een mooie opbouw in zit.

De Houtloods

Op smaakavontuur

Begin je smaakavontuur hier bijvoorbeeld met makreel met kombucha en salade van oosterse kool of rundertataki met walnoten-xo tapenade en voorjaarsgroente: allebei fris.

Ga daarna door naar iets kruidiger gerechten als escabeche van artisjok met gepofte bataatcrème en polentachips of ‘soto‘ van hoender met seroendeng, kokos-wortel toffee en met sambal gestoofde lenteui.

Ben je eenmaal toe aan rijke smaken, dan zou je bijvoorbeeld de roodbaars met bisque, Argentijnse gamba en pommes anna bravas kunnen nemen.

De Houtloods

Van elke categorie proeven

En dan hebben we de afdeling ‘zoet’ nog geeneens gehad, met bijvoorbeeld een kokossorbet met salade van citrus en avocado of cremeux van mara des bois (Franse bosaardbei), pistache spongecake, kersen en tonkabonen roomijs. Spannend!

De gerechtjes zijn niet te groot, zodat je van elke categorie een gerechtje kunt proeven. En laten we wel wezen: da’s wel zo leuk!

De Houtloods

Stoere arbeiderslunch

Liever lunch? Ga voor een lunchmenu van drie tot vijf gangen, eventueel zelfs met bijpassende wijnen. Heb je haast? Neem dan de gevarieerde lunchbox met een glas ijskoude melk voor € 12,- euro. De ‘stoere arbeiderslunch’ noemen ze die hier ook wel.

Je bent welkom bij De Houtloods van dinsdag t/m zondag vanaf 12:00 uur. Reserveren kan online.

De Houtloods
https://www.facebook.com/dehoutloods
Bron: De Houtloods

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.