Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Restaurants 28 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

Bij Cornerstore in Amsterdam zijn de platen net zo belangrijk als het eten

Ze hebben jeukende vingers, een speelse nieuwsgierigheid en hoofden vol ideeën. Oja, én smaak! Cornerstore, een luisterbar én restaurant in Amsterdam Noord, is het nieuwe horecaconcept (maar niet nieuwste want: Twee Prinsen en bakkerij Loof ) van ondernemers Bob Nagel, Maarten Bloem en kompanen.

De mannen achter Binnenvisser

Als er geen belletje gaat rinkelen bij de namen Bob & Maarten, dan vast als we je vertellen dat het de mannen betreft achter Café Binnenvisser. Elke avond zit de knappe zaak aan de Bilderdijk stampvol. En nu hebben diezelfde mannen – mét versterking van Michaël Coehorst, Ward en Max – vorig jaar een nieuw restaurant geopend in Amsterdam Noord: Cornerstore.

Waarom er nog een restaurant bij moest? Jeukende vingers! Bob en Maarten schuwen het avontuur niet. Het zijn creatieve koppen die leven voor die magische beginfase: van concepten en nieuwe menu’s bedenken tot het verbouwen van de pandjes (en dat doen ze zelf). Als je een goed lopende zaak hebt, begin je daar na zoveel tijd weer naar te verlangen – zo leert ook hun geschiedenis.

Ceci ne pas une restaurant

Want nog vóór Café Binnenvisser werkten de mannen bij plekken als Citroen en FC Hyena: de bios annex restaurant waar bijna alles uit de houtskooloven komt. Misschien vraag je je nu af waarom dit er allemaal toe doet. Nou, er is een soort ‘ceci ne pas une pipe‘-lijn in te herkennen. Alsof Bob & Maarten hun eigen stempel op de Amsterdamse horeca willen drukken door er op een creatieve manier mee te breken:

  • Hotel de Goudfazant: geen hotel maar een restaurant en gesitueerd in een grote oude garage (niet van Bob & Maarten, wel van Niels die achter de schermen geholpen heeft met de start van Binnenvisser).
  • FC Hyena: geen voetbalclub maar een boutique bioscoop met een easy going restaurant waar bijna alles uit de houtskooloven komt.
  • Café Binnenvisser: geen bruincafé maar toch ook wel? Laten we zeggen een ode aan het bruincafé, maar dan met Japanse borrel, natuurwijn en in plaats van blokjes kaas heel verfijnd eten.
  • Cornerstore: geen winkel maar een luisterbar waar je kunt reserveren, en waar lokale gerechten met een flinke dosis Aziatische smaakmakers op tafel komen. Blijf je hangen? Dan wordt er gedanst.

Het menu bij Cornerstore

Op de hoek van de Papaverweg, in dezelfde straat als de Ceuvel en de Klaproos, staat een kleine zwarte loods. Kijk je naar binnen, dan word je direct begroet door de lichtinstallatie van Nikki Hock, het laat de hele zaak badderen in warm zonlicht.

Nadat je jas is aangenomen en je hebt plaatsgenomen (aan de bar bij de platen!) mag er gekozen worden. De wijnkeuze is moeilijker dan het eten, want tien gerechten voor nog geen 40 euro kom je niet vaak tegen. Het menu is dus een dikke vette JA! Want wie wil er nou niet zorgeloos in de watten worden gelegd door de chef? De vis- en vleesoptie is overigens iets duurder, begrijpelijk.

De gerechten worden steeds per twee geserveerd, en het is de bedoeling om ze met je tafelgenoot(en) te delen. Eigenlijk eet je dus met z’n tweeën vijf ‘volle’ gerechten, en niet ieder tien. Niks mis mee, want zo kun je lekker veel proeven zonder snel vol te zitten. Hoewel een beetje extra brioche geen kwaad kan.

Hollandse ingrediënten in een Aziatisch outfitje

Het menu is vrij geniaal. Cornerstore kreeg niet voor niets een gigantisch hoog cijfer van recensent Mara Grimm en wordt in alle culinaire hoeken bejubeld en bewonderd. Terecht wat betreft het eten, de gastvrijheid was in onze ervaring wisselend maar dat kan aan het personeelstekort hebben gelegen. Maar goed, dat eten dus.

De producten zijn op en top Hollands, alleen de smaakmakers niet. Het is alsof een Nederlandse vrouw een kimono krijgt aangemeten. Maakt dat haar Japans? Nee, maar ze brengt ons wel in verwarring – op een goede manier. Zo wordt er een onwijs krokante karaage van paddenstoel geserveerd (normaal met kip), waarbij de paddenstoelen eerst worden gemarineerd en daarna met een jasje van aardappelzetmeel de frituur in duiken. Heerlijk!

Vernieuwende gerechten

En zo blijft het de hele avond doorgaan. Het regent vernieuwende gerechtjes: bbq brioche met geitenboter en zeekraal (wow!), dun gesneden tomaat met kardemom, bramen, en verse kruiden, okra met een soort tahin en ijskruid (vetplant met dik blad, bedekt met kristalachtige druppeltjes), lotuswortel met koriander (zó crunchy) en hele zachte aubergine met een Aziatisch macadamiasausje waar we onze vinger niet op kunnen leggen.

De desserts zijn lekker maar minder imponerend dan de rest van de gerechten. Goedmakertje: de verfrissende yuzu de plum spritz. Wees gewaarschuwd, want na één of twee – of waren het er vier? – drankjes is het dronkenschap nabij.

Cornerstore plaatjes

Plaatjes van gerechten én plaatjes om je heupen bij los te gooien. Want ga je naar Cornerstore, dan kan dat laatste zintuig ook niet achterblijven: de oren, die moeten gevoed worden met muziek! Gang 10 is wat ons betreft de DJ die ‘s avonds plaatjes draait, zodat je heerlijk kunt dansen (als je durft) om al dat lekkers te verteren.

Dankzij de speciale wandpanelen is de akoestiek van zo’n hoge kwaliteit dat het geluid loepzuiver is – mits de gasten stil zijn, en van dat Japanse concept hebben ze in Amsterdam nog geen pap gegeten…

Het adres van Cornerstore in Amsterdam:

Papaverweg 11, Amsterdam-Noord

Meer info over openingstijden vind je op de website van Cornerstore

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.