Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken 28 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Zo wordt tequila gemaakt

Ken je het gezegde ”Everybody has a tequila story”? Meestal komt zo’n verhaal neer op té veel tequila binnen té korte tijd, met alle gevolgen van dien. Toch is tequila in wezen een prachtige drank met een intensief productieproces. En als je weet hoe tequila precies gemaakt wordt, dan weet je dat ‘t behoorlijke zonde is om daar niet vaker en met volle waardering van te genieten.

Om ons te verdiepen in de tequilawereld spreken we Juan Coronado van Mijenta Tequila. Dit kleinschalige tequilamerk maakte onlangs zijn intrede in Nederland en houdt er een duurzaam productieproces op na, uniek in zijn categorie.

Over Mijenta Tequila

Wie een woordje Spaans spreekt begrijpt dat de leus ”por la tierra, por la gente, por la vida” prijsgeeft hoe Mijenta maximaal rekening houdt met de bodem (la tierre) en de arbeidsomstandigheden van de agaveboeren (la gente).

Dat resulteert in een uitmuntende smaak en dus tequila waarmee je gerust de rest van je leven mee wil proosten (por la vida!). Ook leuk: met een vrouwelijke meesterdestilleerder én een vrouw als één van de oprichtsters kan het team achter Mijenta op behoorlijk wat girlpower rekenen, wat vrij uniek is voor de drankwereld. Een merk naar ons hart.

Mijenta tequila
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo wordt tequila gemaakt

Alles begint bij agave

Juan: ”Alles begint bij agave. Hoewel Mexico heel wat soorten agave herbergt, is er slechts één soort die zich leent voor tequila, de blauwe Weber. In slechts vijf Mexicaanse provincies groeit deze specifieke soort: Guanajuato, Jalisco, Michoacan, Nayarit en Tamaulipas. Voor een liter tequila van Mijenta wordt maar liefst 10 à 11 kilo agave gebruikt, wat veel meer is dan commerciëlere alternatieven gebruiken.

De omstandigheden waarin de agave groeit, zijn daarbij alles bepalend. Zo is het belangrijk dat de agave voldoende tijd heeft gehad om te rijpen. De agave van Mijenta heeft maar liefst zeven jaar gerijpt voor hij geoogst wordt. Die maturiteit komt de smaak van het eindproduct ten goede. En dat is meteen ook hoe je een goed exemplaar herkent. Bij minder kwalitatieve tequila’s wordt de agave vaak al na twee jaar geoogst.

Daarnaast drukt ook de rijkdom van de bodem een stempel op de smaak. Idealiter groeien de planten in rijke, vruchtbare grond. Hierbij heeft de agave (en later dus: de tequila) er alle baat bij om te groeien in een omgeving met andere planten als mais, aardbeien en avocado’s. Kortom: goede tequila begint met gerijpte agave uit een biodivers klimaat.”

Water, gist en fermentatie

Juan: ”Naast agave vormen water en gist de andere bestanddelen van tequila. Deze ingrediënten worden gefermenteerd in een open tank, waardoor alcohol ontstaat. Dat is een behoorlijk complex proces dat zich niet zomaar in regels laat dicteren. Temperatuur, PH-waarde en andere omgevingsfactoren zijn daarbij allemaal van invloed op de smaak van het eindproduct.

Als tequilaproducent zit de kunst ‘m erin om die factoren aandachtig te monitoren. Door ervaring leer je dit proces gevoelsmatig te sturen. Puur op basis van de geur tijdens de fermentatie kan ik voorspellen of het een goede tequila zal worden of niet.”

Everyone has a tequila story: 5 dingen die je nog niet wist over tequila

Distilleren en rusten

Juan: ”De initiële alcohol die daaruit ontstaat, moet vervolgens gedistilleerd worden, liefst in twee keer. Doel hierbij is om enkel ethanol te behouden. Wanneer de tequila uiteindelijk gebotteld wordt, laten we de spirit bewust nog twintig dagen rusten zodat de smaak nog een laatste keer de kans krijgt om zich optimaal vast te zetten.

In totaal zijn we nu twee en een half jaar bezig geweest vanaf het oogsten van de agave. Neem je het groeiproces van de agave mee in acht, dan zou je dus kunnen stellen dat tequila maken meer dan negen jaar tijd kost.”

En tot slot…

Juan: ”Tot slot wil ik iedereen dan ook meegeven dat tequila echt een cadeau is. Eén advies? Beschouw het als een kans om dit geschenk te mogen proeven: iets wat begint bij wat we van Moeder Natuur hebben gekregen en wat de mens bewerkt heeft als een kunst. Mis de kans dus niet om er optimaal van te genieten: neem je tijd, ruik eraan en kijk ernaar. Proef tequila vervolgens in kleine slokjes en geniet ervan met de mensen om je heen. Dat zijn we de drank verschuldigd!”.

Mijenta Tequila Blanco en Mijenta Tequila Reposado zijn o.m. online verkrijgbaar. 

Mijenta tequila
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.