Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 26 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Bananenketchup: een tropisch brouwsel (én de oplossing voor foodwaste)

When life gives you ‘banaan en ketchup’, dan maak je bananenketchup, (duh). Een redelijk tropisch goedje zou je denken. Maar wat is dit voor product en waar komt het oorspronkelijk vandaan? Wij gingen er achter(ban)aan.

Door Karlijn Mensink

Ketchup is zo’n allemansvriend omdat er veel verschillende smaken in naar voren komen. Zoet, zout, zuur en umami passeren de revue tijdens het eten ervan.

Waarom zou je alleen tomaten gebruiken voor dit normaliter ‘mooie rooie’ product? Ook andere fruitsoorten lenen zich erg goed voor het maken van soortgelijke sauzen.

> Lees er hier meer over: Ketchup, maar dan zónder tomaten. Hoe zit dat?

Wat is bananenketchup?

Zoals wij de welbekende tomatenketchup kennen, was de bananenketchup naar verluidt een hype in de Filipijnen, back in the days. Tomaten waren daar tijdens de Tweede Wereldoorlog een tijdje zeer schaars en in tijden van crisis (want: running out of tomato ketchup) bedacht men met enige creativiteit om de saus te maken van bananen.

Dit was tevens een methode om voedselverspilling te voorkomen, omdat er een overdaad aan de geelgekleurde rakkers was.

Super dat de Filipijnen zo slim waren om al rekening te houden met food waste. Als we nou van ieder (rest)product een ketchup konden draaien, dan gooiden we veel minder eten weg!

Wanneer eet je bananenketchup?

Ooit weleens knapperige cassavefriet genaamd ‘telo’ gegeten? Dan kun je je wellicht voorstellen dat deze goed smaakt in combinatie met de bananenketchup (en eventueel met de pindasaus). Maar bananenketchup is ook lekker met kip, worstjes, ‘Loco Moco’ en zoete aardappelfriet.

De smaak van bananenketchup zal je nog verbazen. De herkenbare, zachte en zoete smaak van de banaan is terug te proeven, maar in combinatie met het toegevoegde kruidenscala ontstaat er een fijne, hartige balans tussen beide.

Ook goed om te weten: in de meeste recepten wordt (verse) gember gebruikt. Dat geeft de saus een scherpe en frisse, maar aangename extra spice mee. Het bevat alle elementen die een smakelijke ketchup hoort te hebben!

Waar eet je het?

Als je zelf een barbecue of cassavefriet-diner organiseert is het hartstikke leuk om de saus zelf te bereiden (en ermee te pronken bij je vrienden en familie). Geen tijd om het zelf te maken? Dan haal je de ambachtelijk gemaakte bananenketchup gemaakt door Tonny van Pass the Peas in huis. Die kun je krijgen bij Tjin’s Toko in De Pijp.

Een keer een andere ketchupvariant uitproberen? Maak ‘m zelf! Website Food and Friends heeft een recept voor cassavefriet met bananenketchup.

Meer ketchup love

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.