Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Recepten 21 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Tex-mex brisket sandwich: runderborst van de BBQ met pico de gallo

Ben je gewend om alleen maar losse stukken vlees van de barbecue te eten, met cocktail- of knoflooksaus? Dat is natuurlijk al heerlijk, maar het wordt toch nog net een beetje beter als je er gewoon een burger van bouwt! En dat kan prima met brisket (ook wel klapstuk genoemd), laten Jord Althuizen en Kasper Stuart zien in hun nieuwe BBQ-boek Black Smoke. Naar hun gelijknamige restaurant in Antwerpen, dat binnenkort óók opent in Rotterdam.

We schreven al eerder dat brisket de holy grail van de Texaanse barbecue is, en ook deze brisket sandwich heeft een Mexicaans tintje. Niet alleen door de pico de gallo – die je trouwens heel gemakkelijk van tevoren kunt maken – maar ook door de tempura van padrónpeper die de burger wat upspicet. Genieten!

Afbeelding brisket sandwich van de barbecue

Zo maak je een brisket sandwich van de barbecue

Meng in een kommetje alle ingrediënten voor de pico de gallo door elkaar.

Begin met het voorbereiden van de tempura van padrónpeper. Maak in een kom het bierbeslag: mix met een garde het ijskoude bier, de bloem en de eidooiers tot een glad beslag.

Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 140 °C is bereikt. Verhit de frituur tot 180 °C.

Snijd de broodjes door de helft en gril de snijkanten kort op de BBQ. Leg de plakken brisket op de grill en verdeel de cheddar erover. Laat de brisket warm worden en de kaas smelten.

Haal de padrónpepers door het bierbeslag en frituur in 2 minuten krokant.

Meng de mayonaise met de adobosaus en besmeer hiermee de geroosterde broodjes. Beleg de onderste helft van de broodjes met de ijsbergsla, avocadoplakken en de augurkenrelish. Leg hierop de warme plakken brisket met cheddar en de pico de gallo. Leg de broodkapjes erbovenop en prik de gefrituurde peper met een cocktailprikker op de broodjes.

Afbeelding Black Smoke boek bbq

Black Smoke – Bbq, booze & attitude – van Jord Althuizen en Kasper Stuart ligt in de (digitale) boekhandel voor € 39,99 euro.