Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Bietenstamppot met blokjes appel & miso-walnoot-crunch van Samuel Levie

Samuel Levie verklaart het stamppotseizoen officieel voor geopend! En om dat te vieren mogen we een recept van hem delen voor zo’n overheerlijke stamppot. Samuel maakte een bietenstamppot met blokjes appel en miso-walnoot-crunch. Dit wil je!

Eerder dit jaar presenteerde Samuel Levie het aardappelkookboek ‘Zo gepiept‘ om wat meer power toe te kennen aan onze oerhollandse pieper. Want wat blijkt? We eten maar liefst ruim vijf eeuwen stamppot. Logisch ook, want naast dat zo’n gestampte pot er altijd wel in gaat, is de aardappel ook nog eens een gezonde, lokale held bomvol vezels en belangrijke voedingsstoffen (koolhydraten, vitamine C). Wij zien de aardappel vanaf nu altijd voor ons met een superhelden-cape om.

En dat de oerhollandse stamppot zich ook perfect leent voor een moderne twist, bewijst Samuel met dit recept voor bietenstamppot. Heerlijk met blokjes appel erdoor, éxtra tof met de miso-walnoot-crunch eroverheen.

Bietenstamppot met blokjes appel
Bron: Foodcabinet

Bietenstamppot met blokjes appel miso-walnoot-crunch

Stap 1: koken

Schil de aardappels, doe deze in een ruime pan en voeg water toe tot de aardappels net onder staan. Kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar.

Stap 2: bakken

Snijd de sjalotjes fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de sjalotjes op zacht vuur. Schil de bietjes en snijd in blokjes. Stoof 10 minuten mee met de ui. Snijd ook de appel in blokjes en bak 3 minuten mee.

Stap 3: maak de walnoten crunch

Voor de walnoten crunch meng je de miso met een eetlepel water. Hussel hierin de walnoten en strooi vervolgens de poedersuiker er overheen.

Schuif de nootjes nu in een hete oven of bak in een klont boter zodat ze karameliseren. Laat afkoelen en hak fijn.

Stap 4: stampen

Als de aardappels gaar zijn giet je het resterende water af. Voeg de ui, bietjes en appel bij de aardappels en stamp alles door elkaar.

Stap 5: garnering (optioneel)

Verdun een eetlepel appelstroop met een klein beetje water. Het moet gemakkelijk van een lepel afglijden. Snijd de kervelblaadjes grof.

Stap 6: serveren

Breng de stamppot op smaak met zout en peper. Strooi de walnoten crunch over de stamppot en eventueel de verdunde appelstroop en kervel. Tast toe!

> Nog lang niet uitgestampt? Check de lekkerste stamppot recepten van Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.