Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 6 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Alles over Nashipeer: het ronde, Aziatische broertje van de gewone peer

Je hebt het misschien weleens zien liggen bij de supermarkt: de nashipeer. Rond als een appel, maar toch echt een peer. Wij vertellen je vandaag alles over nashiperen en hoe je ze kunt gebruiken.

In Azië zijn nashiperen razend populair. De nashipeer is sappig, zoet en gezond. In Nederland wordt deze vrucht steeds meer gespot (o.a. bij Jumbo en Aziatische winkels). Maar wat kun je er eigenlijk verder mee?

Ook interessant: Alles over tjendol: dat gekke Aziatische dessertdrankje

Zoet en heilig

Nashiperen zijn afkomstig uit Oost-Azië. In China worden ze gezien als een heilige vrucht, in Korea is de nashipeer een populair ingrediënt om gerechten te zoeten. Heilig en zoet, dat klinkt veelbelovend.

De nashipeer ziet er – ondanks haar naam – niet uit als een peer. Eerder als een lichte, groot uitgevallen appel. Nashiperen zijn rond van vorm en bleek geel van kleur.

Ze smaken lekker zoet als een peer, maar zijn knapperig als een appel. Ook zijn ze ongelooflijk sappig, dus ook nog eens goed voor de dorst. Nog zo’n meevaller: de vruchten zijn mega gezond. Ze zitten bomvol vitamine C en vezels, een echte healthy snack dus!

Kopen of zelf verbouwen

Ondanks dat we het hier hebben over een Aziatische vrucht, kan deze ook in Nederland groeien. Je kunt de nashipeer dus in principe ook in jouw moestuintje verbouwen. Wel heeft de peer wat extra warmte nodig in ons klimaat.

De nashipeer is een kwetsbare vrucht. Behandel deze dus met zorg en koop alleen nashiperen als de schil volledig gaaf is. Zo voorkom je een teleurstelling na het opensnijden.

Je kunt de nashipeer vinden in biologische en Aziatische supermarkten, bij Turkse groenteboeren, maar ook bij de Jumbo.

Wat kun je er allemaal mee?

Waar kun je de nashipeer dan voor gebruiken? Door haar zoetheid kun je de nashipeer gebruiken als vervanger voor suiker in zoete gerechten. Door de sappigheid van de vrucht is ‘ie ook ideaal te gebruiken in smoothies. Daarnaast wordt de peer ook wel in plakjes geserveerd bij zoete desserts en bij kaasplateaus.

De schil kun je verwijderen (in Japan doen ze dit altijd), maar je kunt hem ook gewoon uit het vuistje eten met schil.

Nashipeer
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Nashipeer in hartige gerechten

Toch kun je de vrucht heel goed gebruiken in hartige gerechten. Bijvoorbeeld door de salade. Culy’s Nancy at bij Momofuku Ssäm Bar in New York ooit een verrukkelijke salade van dunne plakjes nashipeer en koolrabi, met shichimi togarashi en yuzu.

In Azië is het ontzettend populair om de nashipeer te gebruiken in marinades voor vlees. Kalbi is zo’n populair Koreaans gerecht waarbij vlees wordt gemarineerd in een marinade met nashipeer.

In de onderstaande video zie je hoe je kalbi maakt met Nashipeer. Probeer het zelf!

Meer Aziatische inspiratie:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.