Tips & trucs voor de beste zelfgemaakte pizza

Als je een goede zelfgemaakte pizza kunt maken, zit je de rest van je leven gebakken. Bij je vrienden, maar ook als je weer eens ontz√©ttende trek hebt in zo’n heerlijke pizza met een dunne, krokante bodem. Wij verzamelden de beste tips & trucs om jouw homemade pizza te laten slagen.

Gebruik de juiste bloemsoort

De meeste mensen zullen gewone tarwebloem gebruiken voor het maken van pizzadeeg. En daar is niks mis mee.

Food journalist J. Kenji Lopéz-Alt raadt echter aan om voor een stevigere korst eens te experimenteren met andere soorten bloem. Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dat beoogde resultaat kunnen behalen.

Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza. Patentbloem heeft trouwens dezelfde maling, dus die kun je ook gebruiken.

Houd de gist te vriend

In pizzadeeg gaat gist, maar deze diva heeft een kleine gebruiksaanwijzing. Ze houdt niet van zout en baddert het liefst in warm water. Mario Batali laat in onderstaande video zien hoe je daarmee omgaat en hoe je zo het perfecte pizzadeeg maakt. “The key to making pizza and pasta is understanding that the bread or the noodle is everything“, zegt hij.

Kneed het deeg goed door

Door het deeg te kneden, activeer je de gluten. En juist die zorgen (naast allergie bij sommige mensen) voor die luchtige structuur van je pizzadeeg. Hier kun je je staande mixer voor aan het werk zetten. Met de hand kan ook: het deeg is klaar als het aanvoelt als een samenhangend, stevig geheel.

zelfgemaakte pizza deeg

Leg je deeg drie dagen weg in de koelkast

Je moet er wat voor overhebben, maar volgens J. Kenji Lop√©z-Alt wordt je pizza bruiner en smaakvoller als je het deeg eerst drie dagen in de koelkast legt. ‘Koud fermenteren’ noemt hij dat proces. Andere chefs raden aan om dat minstens een dag te doen.

Tijdens dat proces kan de gist langzaam zijn werking doen en de koolhydraten in het deeg omzetten. Doe het deeg in een druk & sluitzakje en haal het minimaal een half uur voordat je het gaat gebruiken uit de koeling om op kamertemperatuur te komen.

Heb je geen drie dagen de tijd? Laat je deeg dan tenminste een uur rusten in een met olijfolie ingevette kom met plasticfolie eroverheen, voordat je het uitrolt tot een pizza.

Zo maak je een perfect ronde pizza

Heb je moeite om die bal pizzadeeg tot een mooie ronde vorm uit te rollen? De chef in onderstaande video laat heel simpel zien hoe je dat met de hand doet. Hij drukt het deeg eerst in de hoeken naar buiten en strekt het deeg daarna in draaiende bewegingen uit met zijn handen. Daarna doet hij dat in de lucht, zoals een échte pizzabakker.

Gebruik de juiste kaassoort

Pizzachef Mark Iacono van het populaire pizzarestaurant Lucali in Brooklyn staat elke dag zelf pizza te bakken achterin zijn restaurant en wordt geprezen om zijn skills. Hij gebruikt eerst een mozzarella met een lage vochtigheidsgraad die hij over de met saus bedekte bodem raspt. Pas daarna gebruikt hij de beste buffelmozzarella, die hij met de hand in stukjes scheurt.

Less is more

Professionele pizzabakkers roepen het allemaal: leg niet teveel ingredi√ęnten op je pizza. Less is more! Ga voor een dunne laag toppings. Zo maak je de bodem niet te zwaar en proef je alle smaken goed bij elke hap die je neemt.

zelf pizza maken

Zorg voor hitte

Niet voor niets beschikken professionele pizzeria’s over een pizzaoven: die dingen kunnen loei- en loeiheet worden. Een pizza die in zo’n pizzaoven (of houtoven) gaat, is vaak al binnen drie minuten klaar. Het resultaat: een superknapperige bodem. Zet je oven – indien mogelijk – op 285 graden of anders zo heet mogelijk.

Gebruik een pizzasteen

Als je regelmatig zelfgemaakte pizza maakt, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een pizzasteen. Nieuw is ook de Baking Steel: een roestvrijstalen plaat die is ontwikkeld ter vervanging van de pizzasteen. De reden: metaal geleidt warmte beter dan steen.

Wat doet zo’n ding: in feite bootst hij ‚Äď gedeeltelijk ‚Äď het interieur van een steenoven na, door alle hitte in de oven te absorberen, waardoor je pizza op een directe warmtebron wordt gebakken. Hierdoor gaart je pizza geleidelijk √©n wordt de bodem heerlijk crunchy.

pizzasteen zelfgemaakte pizza

Alternatief: bak de pizza voor in een gietijzeren pan

Ook gezien bij chef Mario Batali: hij bakt de pizzabodem alvast aan één kant voor in een hete gietijzeren pan. Hij keert het deeg om, belegt het met de toppings en schuift het zo, met pan en al, in een oven waar de pizza 5 minuten onder de grill gaat.

Strooi wat broodkruim op het bord

Bij Iacono in Brooklyn hebben ze een bijzondere truc: ze gebruiken een schaal van aluminium, strooien daar wat broodkruim over en leggen daar de pizza op als die heet uit de oven komt. Het broodkruim werkt als barrière tussen het loeihete pizzadeeg en het koude metaal, zodat je geen condens krijgt op de bodem van de schaal (= natte pizzabodem).

Scheur er verse kruiden overheen

Elke pizza wordt lekkerder met verse kruiden. Basilicum! Oregano! Alleen al van de geur waan je je in Itali√ę. Niet snijden of hakken, gewoon scheuren. Dan blijven de blaadjes mooi fris en geurig.

Olijfolie

Mario Batali tipt: druppel tot slot nog wat goede olijfolie over je zelfgemaakte pizza om de smaken een boost te geven.

zelfgebakken pizza

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Tips & trucs voor de beste zelfgemaakte pizza
Sluiten