Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 13 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je allemaal maken met radicchio – het rode neefje van witlof?

Waar wij het hebben over roodlof heeft een Italiaan het over radicchio. En waar wij vaak moeten zoeken naar creatieve roodlofbereidingen verzinnen ze er in het laarsvormige land het ene na het andere toprecept mee.

Tijd om daar een voorbeeld aan te nemen!

Radicchio: het rode neefje van witlof

Radicchio dus: het Italiaanse, donkerrode neefje van witlof en een in Italië alomtegenwoordig ingrediënt. De wit-rode bladgroente kan er zowel rond en koolvormig als langwerpig – als een stronkje – uitzien – afhankelijk van het type en waar hij groeit. De bladeren laten zich goed rauw én warm opeten en daaruit kun je al concluderen dat de groente een breed toepassingsgebied kent.

Verwacht hoe dan ook een mildbittere smaak; we zeiden al dat het familie is van witlof en ook qua smaak zit het dus in diezelfde hoek. Qua textuur valt radicchio op te delen in knapperige hoofdjes (die zich goed laten grillen) en zachtere bladen – erg geschikt voor salades.

Van risotto tot gnocchi

In grotere supermarkten, bij de groenteboer, op de markt of in biologische winkels is de kans op radicchio relatief groot. Geef de vrienden eens een kans zouden we zeggen, Italiaanse inspiratie genoeg om ze een lekkere bestemming te geven.

Snijd ze bijvoorbeeld in kleine stukjes en verwerk ze met stukjes walnoot en oude kaas in risotto. Of roerbak ze samen met spekjes en gebruik dit als toppings voor gnocchi. Je kunt radicchio ook een glansrol geven in pasta – paccheri bijvoorbeeld. Een sausje op basis van room, rozemarijn en fontinakaas is daar dan heel lekker bij. Welke kant je ook op gaat: onthoud dat het bittere van radicchio wel wat tegengewicht van hartige kazen, vette noten en/of zoete elementen kan gebruiken.

Zoete aardappelgnocchi met radicchio
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Salades met radicchio

Bij het rauw gebruiken van van radicchio zijn salades een voor de hand liggende keuze. Veel recepten suggereren hierbij een dressing op basis van sinaasappel en dat is niet zonder reden; het friszure van de citrus balanceert de bittere bladgroente heel goed.

Ook in het geval van salades zijn kazen en noten goede compagnons van rood-witte bladeren. Andere ingrediënten waarmee je radicchio in salades veilig gezelschap geeft zijn stukjes appel, peer, rucola, venkel, balsamico, tijm, spek, mosterd, zure room en ansjovis. Stevige smaken dus, die de radicchio alle eer aandoen.

Culy Homemade: zelfgemaakte zoete aardappel gnocchi met radicchio

Hoelang kun je radicchio bewaren?

Goed om te weten: in Italië kun je de groente een heel jaar lang krijgen, in Nederland is de kans het grootst tussen juni en december. Bewaar je ‘m in de koelkast dan blijft ‘ie minstens een week goed – al leert de ervaring dat dat vaak nog wel wat langer is.

Meer uit Italië?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.