Redactie
Redactie Recepten Bijgewerkt: 28 jul 2025
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je zelf heel makkelijk (én snel!) gezonde misosoep

Misosoep is niet alleen een belangrijk onderdeel van een Japanse maaltijd, het is ook een van de gezondste soepen die je voor jezelf kunt maken. Met Culy’s recept voor misosoep heb je altijd een knuffel in een kom bij de hand.

Wat is misosoep?

Misosoep is een Japans gerecht dat wordt gemaakt van dashi en misopasta.

Dashi is een bouillon op basis van het zeewier kombu en gefermenteerde, dun geschaafde tonijn, ofwel bonito.

De miso in de naam komt van de misopasta, wat meestal wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, maar ook kan bestaan uit bruine rijst, gerst en groenten. Daarbij heb je ook verschillen in sterkte, van rood tot wit tot geel.

Wat is miso (en zó gebruik je misopasta voor meer dan alleen soep!)

Misosoep is dus eigenlijk een groot umami-feest. Daarbij kun je het garneren met tal van ingrediënten als andere soorten zeewier, tofu, paddenstoelen, bosui, taugé, maar ook aardappels, vis en vlees. Fijn is dat je de bouillon heel gemakkelijk en vooral erg snel kan maken.

De ingrediënten kun je tegenwoordig bij verschillende supermarkten halen, maar om zeker te zijn van je zaak raden we je aan om toch een tripje naar de toko of Aziatische winkel te maken.

Zo geef je (instant) misosoep een extra kick

Misosoep Japanse soep recept
Adobe Stock

Misosoep: recept

  1. giet een halve liter water met een stuk kombu in een pan.
  2. Breng het water aan de kook en verwijder de kombu. (Als je deze laat meekoken krijgt de bouillon een bittere smaak en glibberige structuur, en dat willen we niet hebben.)
  3. Voeg nu de bonito toe aan het water en breng rustig aan de kook. Het water moet eerder sudderen dan koken.
  4. Draai na een minuut het vuur uit en laat nog vijf minuutjes trekken.
  5. Zeef de bouillon en voeg indien nodig extra water toe totdat je ongeveer een halve liter hebt.
  6. Meng nu twee eetlepels misopasta met een kwart van de bouillon.
  7. Giet het mengsel bij de resterende bouillon en verwarm nog kort door.

En dan nu… de toppings!

Zo, de dashi is klaar en dus wordt het tijd voor het garneren. Hoewel we houden van less is more, gebruiken we stiekem altijd alles wat lekker vinden.
Denk bijvoorbeeld aan bosui, tofu en dunne plakjes shiitakes, maar ook taugé, witte rijst en gebakken uitjes (lekker knapperig).

Meer soep:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.