Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Inspiratie 25 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

De geschiedenis van de Indonesische keuken in Nederland

De Indonesische keuken werd ruim 80 jaar geleden geïntroduceerd in Nederland. Maar hoe is dat allemaal ooit begonnen?

Nederlandse militairen in (voormalig) Nederlands-Indië waren de eerste Nederlanders die de Oosterse keuken ontdekten; tussen de middag aten zij doorgaans nasi en ‘s avonds nasi goreng. De vele Nederlanders die in Indonesië woonden keerden na de onafhankelijkheid terug en bleven gecharmeerd van de Oosterse eetgewoonten.

Daardoor kwam bijvoorbeeld nasi ook op het menu in de Hollandse keukens. En wat velen niet weten, is dat Conimex aan de voet stond van deze ontwikkelingen.

In het koetshuis van de notaris in Baarn werd namelijk in 1932 het merk Conimex opgericht. En dit wist je vast ook niet: de naam staat voor CON(serven) IM(port) EX(port). 

Sambal!

Al snel importeerde Conimex Oosterse producten naar Nederland en specialiseerde het bedrijf zich volledig in rijsttafelproducten. De productie kwam in eigen hand en het koetshuis werd een fabriek. Het eerste product van Conimex, eigenlijk het kindje waar het allemaal mee begon, was Sambal Oelek. Snel daarop volgde de introductie van gebakken sambal (Sambal Badjak).

Nieuwe smaken

Na de oorlog was er een opvallend grote vraag naar Conimex producten. Ook was er weer een grote groep nieuwe repatrianten uit Nederlands-Indië met veel interesse in de Indonesische smaak.

De rest van Nederland was nog nooit in Azië geweest, dus nieuwe smaaksensaties waren welkom. Vanaf 1946 werd Conimex in de supermarkt verkocht.

In de jaren 90 werd de Aziatische keuken opnieuw hip. Conimex introduceerde kroepoek en woksauzen in de Nederlandse keuken. In de decennia daarna, tot voor kort, volgden vele Oosterse lekkernijen. Van boemboes, wokpasta en rijstnoodles tot soepen en curry pastes.

Anno nu werkt Conimex niet alleen maar met Indonesische smaken, maar ook met ingrediënten uit Thailand, Singapore, Vietnam en China.

Inmiddels maken ze ook heerlijke curry pastes met ingrediënten uit al deze landen, geïnspireerd op de authentieke foodstalletjes die je in Azië overal langs de straat vindt. Met deze pastes zet je thuis een lekkere curry op tafel. Daar lees je binnenkort meer over op Culy!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.