Culy Homemade: saté ajam en babi smoor met rijst

Culy 31 mei 2016 Recepten

Indonesisch koken, we doen het graag thuis. Dit is een klassiekertje: saté ajam (kipsaté) en babi smoor (gestoofd varkensvlees, in ons geval speklapjes), geserveerd met rijst, gebakken uitjes, kokosrasp en natuurlijk een lading pindasaus.

Voor de saté ajam (kipsaté):

Snij de sjalot, knoflook en rode peper fijn. Pers de limoen uit en doe het limoensap samen met de andere ingrediënten in een kom. Roer de marinade om.

Snij de kippendij in kleine blokjes en laat de kip minimaal een half uur marineren. Grill de kip op niet al te hoog vuur (zorg dat er niet te veel marinade los in de pan zit, dit brandt heel snel aan).

Voor de babi smoor:

Snij de speklapjes in kleine stukjes en de sjalotjes en knoflook fijn. Bak het spek en de ui even kort aan in een braadpan (of grote kookpan met dikke bodem) en blus dan af met ketjap en ongeveer 300 ml water.

Doe de rest van de ingrediënten erbij en laat op laag vuur zeker 60 minuten sudderen. Als het te veel inkookt, voeg dan wat extra water toe.

Als bijgerechten serveren wij naast rijst en pindasaus graag ook nog atjar ketimoen (zoetzuur van komkommer) en gado gado (groenten met pindasaus en verkruimelde kroepoek).

Saté eten alsof je op Bali zit

Sate ajam en babi smoor2 Sate ajam en babi smoor1

Voor 2-4 personen:

Voor de saté ajam (kipsaté):

  • 350 gram kippendijfilet
  • Ketjap manis, naar smaak
  • Scheutje ketjap asin, of een snufje zout
  • 4 plakjes verse gember
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 theelepel djinten (gemalen komijnzaad)
  • 1 limoen
  • 1/2 rode peper

Voor de babi smoor:

  • 375 gram speklapjes (nog beter: buikspek!)
  • 2 sjalotjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 theelepel djinten (gemalen komijnzaad)   
  • Ketjap manis, naar smaak
  • 2 eetlepels Ketjap asin
  • Halve theelepel trassie of anderhalve eetlepel vissaus
  • Olie

Om erbij te serveren:

  • Rijst
  • Pindasaus
  • Atjar ketimoen (zoetzuur van komkommer)
  • Gado gado
Reageer op artikel:
Culy Homemade: saté ajam en babi smoor met rijst
Sluiten