Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Recepten Bijgewerkt: 23 jul 2025
Leestijd: 2 minuten

Zelf yoghurtijs maken (zonder ijsmachine) in 5 minuten

Yoghurtijs gemaakt van 3 ingrediënten, in 5 minuten in elkaar gedraaid (naast de vriestijd natuurlijk), zonder ijsmachine, met een romig resultaat? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar Culy heeft de code gekraakt.

Tips om yoghurtijs te maken zonder ijsmachine

Het principe van ijs maken is natuurlijk niet heel moeilijk: in feite stop je iets in de vriezer en het wordt ijs. In zekere zin klopt dat, zeker voor sorbetijs. Maar ijs waaraan je room of een ander zuivelproduct toevoegt, krijgt vaak toch niet de gewenste structuur.

Dat komt door ijskristallen die ontstaan in de zuivel tijdens het bevriezen. Maak je ijs met een ijsmachine dan draait de arm de ijskristallen kapot, zodat deze geen kans krijgen om zich te vormen. Resultaat: een fluweelzacht en romig ijsje. Maar hoe verkrijg je hetzelfde resultaat zónder ijsmachine? Een paar tips:

  • Gebruik ijskoude ingrediënten. Wil je bijvoorbeeld fruit toevoegen? Gebruik dan altijd de bevroren variant.
  • Zorg dat het ijs zo snel mogelijk bevriest, dat voorkomt de vorming van ijskristallen. Gebruik hiervoor aparte bekertjes (die al ijskoud zijn) per persoon, een brede plaat met een dun laagje yoghurtijs of een ijsblokjesmaker. Je kunt ook de vriezer op power freeze zetten als je die mogelijkheid hebt.
  • Roer na 1 uur een keertje zachtjes door, herhaal dit later nog 1 keer.

We lopen je er stap voor stap doorheen in onderstaand recept voor yoghurtijs!

Zelf ijs maken zonder ijsmachine: de lekkerste recepten verzameld

Yoghurtijs maken / Grieks yoghurtijs
Ogechi Chibueze voor Culy

Zelf yoghurtijs maken (zonder ijsmachine)

  1. Zorg dat de slagroom goed stijf is.
  2. Spatel de yoghurt en de gecondenseerde melk door de slagroom.
  3. Schep dit in de kartonnen bekertjes en zet deze zo snel mogelijk in de vriezer. Heb je een optie fast freeze of power freeze? Zet deze dan aan. Roer na een uur het yoghurtijs goed door met een lepel en zet weer terug. Na ongeveer 4-5 uur is het ijs helemaal klaar om te eten.Onweerstaanbaar met (gesuikerde) walnoten en honing.

Wat is gecondenseerde melk nou eigenlijk en wat kun je ermee?

Yoghurtijs maken
Ogechi Chibueze voor Culy

Zin in ijs gekregen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.