Bao buns met knapperige garnalen en chilimayo (katsu-burgers)

De recepten die Jennifer Joyce deelt in haar nieuwe boek My Asian Kitchen schitteren van de pagina’s af. In het boek deelt ze heerlijke Aziatische recepten, zowel traditioneel als modern. Zoals dit recept voor goddelijke bao buns met knapperige garnalen en chilimayo (katsu-burgers).

Jennifer: “De treinstations en luchthavens in Japan zijn echte schatkamers voor wat betreft food shopping. Hier bevinden zich Michelin-sterrenrestaurants, izakaya’s en fan-tas-ti-sche ramennoedelkraampjes.

Ik deed de ontdekking van de katsu-burger net voordat ik mijn vlucht moest halen. De kleine, in panko gepaneerde garnalenburgers op een zacht broodje met chilimayo en crunchy kool, waren echt om van te watertanden. Ik ga nog een stapje verder en serveer ze met zachte, gestoomde bao.”

Bao buns met knapperige garnalen

Bao buns met knapperige garnalen:

Maak eerst de coleslaw: meng de kool, radijzen en rijstazijn in een kom. Voeg wat zeezout toe en schep om.

Schep de helft van de garnalen, de lente-ui, sojasaus en gemberwortel in de keukenmachine, pulseer tot een mooie puree. Snijd de overige garnalen grof en roer ze erdoor, samen met het broodkruim. Vorm er met de hand ongeveer twaalf burgers van.

In drie kommen verdeel je respectievelijk de bloem, het losgeklopte ei en de panko. Wentel de burgers eerst in de bloem, vervolgens in het ei en dan in de panko. Ga zo door tot alle burgers een mooi pankolaagje hebben. Bewaar ze intussen op een bord met daarop een laag bakpapier en afgedekt met bakpapier en plasticfolie. Bewaar ze koud voordat je ze frituurt, minimaal een uur, want dan worden ze mooi stevig.

Maak de chilimayo door alle ingrediënten te mengen in een kommetje.

Verhit de olie in een wok of een steelpan tot 180 graden, of tot een klein stukje brood er meteen goudbruin in wordt. Leg een ovenrek op een bakplaat om de burgers te laten uitlekken. Frituur de burgers in 2 tot 3 minuten goudbruin.

Serveer de bao buns met daarin de katsu, wat chilimayo en de coleslaw.

My Asian Kitchen van Jennifer Joyce

My Asian Kitchen van Jennifer Joyce (Good Cook) ligt in de (digitale) boekhandel voor € 24,95 euro. 

Meer steamed buns en bao’s:

Voor 12 kleine bao buns:

  • 400 gram rauwe gepelde garnalen
  • 4 lente-uien, fijngesneden
  • 2 theelepels sojasaus
  • 1 eetlepels versgeraspte gemberwortel
  • 40 gram zacht broodkruim
  • 50 gram patentbloem
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 100 gram panko (Japans paneermeel)
  • Plantaardige olie, om in te frituren
  • Gestoomde bao-broodjes (verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten)

Voor de coleslaw:

  • 2 flinke handenvol fijngesneden kool
  • 8 rode radijzen of 1 watermeloenradijs, in dunne plakjes
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • Zeezout

Voor de chilimayo:

  • 1 eetlepel hete chilisaus
  • 1 theelepel limoensap
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 theelepels sesamzaad
Reageer op artikel:
Bao buns met knapperige garnalen en chilimayo (katsu-burgers)
Sluiten