Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 15 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Indomie met rode-uien compote uit Boekoe Kita Green

Wie ook maar een beetje geïnteresseerd is in de Indonesische keuken, kent ongetwijfeld Boekoe Kita: het eerste moderne kookboek met Indische gerechten uit 2010. Met ‘Boekoe Kita Green’ is er nu een opvolger die laat zien hoe een nieuwe generatie kookt  – en laat dat nou vegetarisch zijn. Een tof gerecht uit het boek dat we per se met je willen delen, is deze Indomie met rode-uien compote. Zo at je instant noodles nog niet eerder!

Hele generaties zijn ermee opgegroeid: Indomie. Dat zakje instant noedels (in de volksmond ook wel bamisoep genoemd) blijft een snelle, bevredigende snack. Of moeten we maaltijd zeggen? Want eventueel een beetje opgeleukt met een eitje of groenten, kan dit voorraadkast-ingrediënt pur sang ook dienen als een compleet gerecht. Zéker voor wie het uitgebreid koken (of boodschappen doen) even niet ziet zitten.

In Boekoe Kita Green van Mirjam van der Rijst en Harold Pereira vind je 90 vegetarische Indische recepten anno nu. Waaronder dus ook een recept met die befaamde Indomie. Met groenten, extra smaakmakers en een zelfgemaakte snelle rode-uien compote maak je daar namelijk een spectaculair gerecht van. Helemaal tof is dat de Indomie wordt opgediend in het zakje. Mét eetstokjes.

Mind-blowing nieuws: instant noedels blijken gefrituurd te zijn

Indomie
Bron: Harold Pereira

Voor de Indomie

Snijd de sjalot, knoflook en alle groenten in gelijkmatige stukjes (hoe kleiner je ze snijdt, hoe korter ze hoeven te worden gebakken).

Knip het zakje mie voorzichtig aan één kant open zodat je een driehoekig zakje krijgt (hierin serveer je straks het gerecht). Breng in een pan het water aan de kook en voeg de inhoud van de minizakjes (specerijenmix, olie en ketjap) uit de verpakking toe. Neem de pan van het vuur, doe de mie erbij en laat hem ongeveer 10 minuten wellen.

Verhit ondertussen een grote pan met een kleine hoeveelheid olie en stoof de sjalot, knoflook en groenten op hoog vuur tot ze lichte schroeiplekjes hebben, maar niet te donker kleuren. Giet de mie af (bewaar de bouillon eventueel voor bijvoorbeeld een soepje), doe hem bij het groentemengsel en voeg de sojasaus light, ketjap manis en oestersaus toe. Roerbak enkele seconden en doe als laatste de jonge spinazie erbij.

Vouw de beide punten van het opengeknipte zakje naar buiten om en vul het zakje met de geroerbakte mie. Garneer met gebakken uitje en, rode-uiencompote, (zie onderstaand recept) en wat dunne streepjes sesammayonaise. Serveer het zakje in een papieren servet, een mandje of een glazen kommetje waarin de verpakking goed zichtbaar blijft en geef er eetstokjes bij.

Voor de rode uien-compote

Verhit de olie in een grote pan en stoof de uienringen ongeveer 5 minuten op laag vuur. Doe de honing, azijn en djinten erbij, vul aan met water tot de uienringen onderstaan en stoof verder tot al het vocht is verdampt. Breng op smaak met het zout.

Bron: Harold Pereira

> Boekoe Kita Green (Kosmos Uitgevers) is online te koop voor € 37,50. 

Andere recepten uit Boekoe Kita green:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.