Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 23 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom je echt eens aci biber salçasi moet uitproberen

Rondstruinen door exotische supermarkten is één van onze favoriete hobby’s. Daardoor botsen we al eens op een product dat wij in Nederland niet goed kennen maar waarvan we zouden willen dat iedereen het leert gebruiken. Aci biber salçasi is er daar één van. Aci wat? Geen zorgen, we leggen het voor je uit.

Met hun keurig uitgestalde groenten en fruit vinden wij Turkse supermarkten altijd zo charmant. Bovendien vind je er lekker gedroogd fruit, verse noten en exotische specerijen. Altijd leuk om zo’n winkeltje binnen te stappen dus. En vergeet dan zeker niet om de rekken af te speuren naar potjes sauzen en pasta’s die je nog niet kende, want die kunnen echt verrassend lekker zijn. Aci biber salçasi is zo’n potje dat je voortaan standaard in je winkelmandje gaat leggen.

Wat is aci biber salçasi?

Aci biber salçasi is een pasta van rode pepers die zijn oorsprong vindt in de Anatolische keuken. Men verwijdert hiervoor de zaadjes van de rode pepers en vervolgens worden de pepers geplet en vermengd met zout. Dit mengsel wordt vervolgens in de zon gedroogd gedurende een week voor een extra intense smaak en een pasta-achtige consistentie.

Qua textuur doet het denken aan tomatenpuree, qua smaak is het dankzij de pepers natuurlijk lekker pittig. Aci biber salçasi is dus best spicy, al kun je ook een mildere variant kiezen die Tatli biber salçasi heet. Die laatste is gemaakt van zoete pepers en dus een stuk minder pikant.

Wat kan je maken met aci biber salçasi?

Het aroma van de zongedroogde pepertjes maakt van aci biber salçasi een geweldige smaakmaker voor uiteenlopende gerechten. Qua binding is het vergelijkbaar met tomatenpuree, wat het een erg dankbaar product maakt om sauzen mee te verrijken. Je hoort het al: je kan er op veel manieren mee aan de slag.

Wil je een typisch Turks gerechtje bereiden? Maak dan deze Sinkonta: Turkse pompoen met spicy krokante uien die gemarineerd worden in aci biber salçasi. Verder geldt deze regel: elk gerecht dat nog wat scherpte mist, zal dankbaar zijn voor een schep van het goedje. Verrijk je pastasauzen ermee, lepel het door je stoofpotjes, schep het doorheen een bulgursalade of roer een beetje door je yoghurt voor een lekkere dipsaus.

Turkse pompoen met met aci biber salçasi

Waar kan je aci biber salçasi kopen?

Niet geheel verrassend kun je deze smaakmaker kopen in Turkse supermarkten. Toch zijn ook de grotere supermarkten goed bezig om het aanbod Turkse producten uit te breiden. Kijk dus zeker ook eens in de schappen bij de Albert Heijn of de PLUS – grote kans dat je’t daar al kan vinden!

Kriebelt het om wat meer Turkse gerechten te maken? Probeer dan eens deze Cilbir: Turkse gepocheerde eitjes met knoflookyoghurt en véél boter of maak deze Turkse linzensoep met spinazie en gegrild brood. Niet veel tijd? Dan zijn deze snelle Turkse pizza’s misschien wel dé oplossing. Enneeeuh je weet het hé: voor extra kick druppel je er gewoon wat aci biber salçasi op.

Meer over de Turkse keuken

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.