De show stelen aan tafel: waanzinnig dessert met rode biet, framboos en een saus van kokosmelk
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Fdessert-met-rode-biet-veni-vidi-veggie-horizontaal.png)
Wanneer chef Geneal Harreman (bekend van tv-programma Binnestebuiten) uit eten gaat, scant hij het menu voor een gerecht met bieten, dat kiest hij namelijk blind. En dat begrijpen wij wel. Staat de biet tussen de desserts, dan heb je helemaal onze aandacht.
Geneal Harreman over dit recept
Chefkok Geneal Harreman (hij werkte o.a. bij De Kas en RIJKS) is een meester in koken met groenten, maar de rode biet is zijn absolute favoriet. En in zijn kookboek ‘Veni Vidi Veggie‘ vond hij daar een wel heel bijzondere toepassing voor… het dessert!
5 vragen aan… Geneal Harreman: ‘Boerenkool aan de stronk is mooier dan een bos bloemen.’
Geneal: “Ik vind bieten echt perfect om toetjes mee te maken vanwege hun zoete en aardse smaak. Gepaard met een romige saus zijn ze het lekkerst in nagerechten, vooral als ze nog een beetje zoutig zijn.
Dat is precies de reden waarom ik de basisbereiding van bladzijde 71 hiervoor gebruik. Het contrast van zout en tijm met de saus van kokosmelk, limoenblad, citroengras en kaneel is geweldig en ook eenvoudig te maken.”
Tip van Culy: heb je Veni, Vidi, Veggie nog niet in huis, dan kun je hier eventueel ook kiezen voor voorgekookte bieten.
Krokante asperges met gele curry-kaassaus uit ‘Veni Vidi Veggie’
Rode biet, framboos en een saus van kokosmelk, limoenblad en kaneel
- Breng in een steelpan de kokosmelk aan de kook. Kneus intussen de limoenblaadjes tussen je handen en sla met de achterkant van een mes of de stamper van een vijzel het citroengras plat. Snijd in grove stukken.
- Voeg de limoenblaadjes en het citroengras toe aan de pan, samen met het kaneelstokje en de suiker. Laat zachtjes koken tot de suiker is opgelost en de kokosmelk een klein beetje is ingekookt.
- Meng in een kom de maizena met 3 eetlepels water tot een papje en voeg al roerend met een garde toe aan de saus. Laat de saus nog 5 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen. Laat 1 uur tot een nacht afkoelen.
- Bereid de rode biet volgens de aanwijzingen op bladzijde 71 (zie boek) en snijd afgekoeld in 24 parten.
Verhit een pan op halfhoog vuur en verwarm de bietenparten hierin. Voeg eenmaal warm de ahornsiroop toe en schud alles goed om, zodat de parten aan alle kanten bedekt zijn met een laagje siroop. - Verdeel de sojakwark over diepe borden of schaaltjes en schik de rode bieten erop. Verdeel de frambozen ertussen en schenk de saus erbij. Garneer met de dragon.
Veni, vidi, veggie: 60 groenterecepten om de show mee te stelen van Geneal Harreman is nu te koop.
Op zoek naar meer lekkere recepten?
- Krokante asperges met gele curry-kaassaus uit Veni Vidi Veggie’
- Fantastische scones met zaatar en feta van Veggilaine
- Briochebollen met pistache-ijs van Café Marseille