Zo maak je een ‘Culy Crumble’ met rabarber in een glaasje
De populaire ‘Apple Crumble’ heb je ongetwijfeld voorbij zien komen op social media: overal duiken variaties op van dit nostalgische nagerecht. Deze Culy-versie met appel en rabarber is misschien wel de lekkerste tot nu toe, al zeggen we het zelf.
Rabarber is zo’n ingrediënt dat je meteen terugbrengt naar de keukentafel van vroeger en dat vooral verrassend veelzijdig is.
De roodgroene stelen hebben een uitgesproken friszure smaak die erg lekker is met zoet fruit zoals in dit geval appels en rozijnen.
De crumble zelf is eenvoudig om te maken: een mengsel van bloem, boter en suiker dat in de oven verandert in een knapperig krokantje.
Hét basis recept voor het altijd-goed-dessert: fruit crumble
Het contrast tussen de warme, smeuïge vulling en de krokante kruimels is precies wat dit dessert zo onweerstaanbaar maakt. Een extra voordeel: je kunt de crumble ruim vooraf klaarmaken en hem bewaren in een luchtdicht bakje.
De figuurlijke kroon op het werk is de custard. Lauwwarm op z’n best en als een warme deken over de crumble. Wat wil je nog meer van een dessert?
Recept: crumble met rabarber en appel
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de appels en was de rabarber.
- Snijd alles in kleine blokjes en doe samen met de kristalsuiker, 1/2 eetlepel kaneel en de rozijnen in een mengkom.
- Smelt 20 gram roomboter in een ruime pan en voeg het appel- en rabarbermengsel toe aan de pan. Laat het geheel met het deksel op de pan zachtjes stoven tot het fruit zacht is. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
- Maak ondertussen de crumble. Meng de basterdsuiker, de patentbloem en het zout door elkaar.
- Giet de gesmolten roomboter bij het mengsel en spatel het voorzichtig door elkaar tot er een kruimeldeeg ontstaat.
- Stort het kruimeldeeg in een ovenschaal en bak in 30 minuten goudbruin.
- Roer in een kom de suiker door het custardpoeder. Schenk er 6 eetlepels van de melk bij en roer door.
- Verwarm de rest van de melk en giet het custardmengsel er al roerend bij. Breng aan de kook op laag vuur en laat een paar minuten indikken.
- Vul vier glazen met de rabarbercompote, daar bovenop de crumble en giet een royale laag lauwwarme custard over het geheel.
Serveer de crumble met rabarber direct.
Meer zalige zoete recepten:
- Eiwitten over? Maak dan Haagse bluf (het toetje met maar 3 ingrediënten)
- Het makkelijkste frambozendessert komt uit Schotland en maak je met Schotse whisky
- De makkelijkste citroen meringue-taartjes ooit (klaar in 10 minuten!)