Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 29 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Altijd goed: 8 x de makkelijkste traybake recepten

Weinig tijd om te koken, wil je de volle aandacht voor je bezoek, of gewoon een klein beetje lui maar wél zin om lekker te eten? Meet de traybake, ook wel bekend als de bakplaat: onze favoriet sinds jaar en dag omdat ‘ie makkelijk te maken is, weinig tijd kost én er spetterend uitziet. Aangezien we weten dat we hier niet alleen in staan, hebben we de makkelijkste – en lekkerste, dat moge duidelijk zijn – traybake recepten voor je op een rij gezet.

De makkelijkste traybake recepten

En nee, een diner à la traybake betekent niet automatisch een klassiek AGV’tje verspreid over een bakplaat. Want het mooie van deze bereiding is juist dat de smaken elkaar beïnvloeden. Extra lekker dus om met verse kruiden, kazen, saus en meer verrassends te spelen. De mogelijkheden zijn werkelijk waar eindeloos, iets waar we graag gebruik van maken.

1. Vega met Camembert

Zo eentje die op elke dag van de week in de smaak gaat vallen: deze vega traybake met aardappeltjes, tomaten en, jawel, Camembert. Aangezien witlof en kaas áltijd een goed idee is, tomaat en kaas ook, en aardappels en kaas – nou ja, je snapt ‘m. Hartstikke vega dus en binnen 30 minuten op tafel.

plaatbak met witlof, camembert en aardappeltjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: vega traybake van witlof met Camembert en aardappeltjes

2. Gnocchi van de bakplaat

Comfort food op een traybake? Hebben we voor je geregeld. Een soort gnocchi caprese, maar dan knapperig, kleurrijk en bomvol smaak. Gegarandeerd eentje die sneller op gaat dan dat er arbeidsuren in zitten.

gnocchi traybake met kerstomaatjes, burrata en pistache
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: makkelijke en snelle gnocchi traybake met tomaatjes en burrata

3. Kip met hoisin

Dat je op smaak niet hoeft in te leveren bij een traybake, bewijst dit exemplaar met bimi en kip met hoisin. We adviseren je één blik op de foto’s te werpen en beloven je dat ‘ie net zo lekker smaakt als dat ‘ie eruit ziet. Het enige wat jij hoeft te doen, is de plaat in de oven schuiven én achterover te leunen.

Traybake van kip met hoisinsaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: snelle traybake van kip met hoisin, bimi en rode ui

4. Vega(n) piri piri

Zoet, pittig én zout: dit exemplaar heeft het allemaal. Een kleurenspektakel op een bakplaat, die je overigens ook heel leuk op een barbecue kunt maken. Kleine tip nog: door kleine sneetjes in de tofublokjes te maken trekt de smaak van de piri piri helemaal in de tofu, wat het zó veel lekkerder maakt!

Vega piri piri traybake
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

> Naar recept: Culy Homemade: Vega(n) piri piri traybake met zoete aardappel, mais en tofu

5. Met kimchi en buikspek

Klinkt misschien ingewikkeld, is het sowieso niet. Want de lekkerste traybakes bestaan uit ingrediënten met een hoop smaak, iets wat sowieso goed zit bij dit exemplaar. Geen gochujang in huis of in de buurt? Met sriracha moet het ook zeker lukken, voeg dan alleen iets minder toe.

traybake met kimchi, spek, shiitake, spinazie en radijs
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: snelle en makkelijke traybake met kimchi, buikspek en groenten

6. Noodles van de bakplaat

We zeiden het eerder al: de mogelijkheden zijn eindeloos. Dus we lieten ons niet tegenhouden om ook noodles in een  van deze traybake recepten te verwerken. Want, waarom niet? Het resultaat: knapperige noodles, crunchy paksoi en goddelijk gemarineerde kip. Beter dan dit gaat het traybake-leven niet worden.

crispy noodles van de bakplaat
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: crispy noodles van de bakplaat met kip en paksoi

7. Nacho’s van de bakplaat

Er zijn van die dagen die je het liefst al snackend afrondt. Dat is dan ook precies waar deze traybake voor bedoeld is. Een beetje pittig, maar vooral lekker fris. En het mooie van alles: het mag dan ongezond klinken, een snackdiner, stiekem zitten er een hoop vitamines in.

Aziatisch geïnspireerde nacho's
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: nachoschotel met een Aziatische twist

8. Shakshuka

We kunnen er geen genoeg van krijgen: shakshuka eten we ‘t liefst in de ochtend, als lunch, of als diner. Eentje die dus niet mag ontbreken tussen de makkelijkste traybake recepten. Het enige belangrijke is dat je de timing een beetje in de gaten houdt, maar verder doet de oven het werkt voor je. Tip: ook lekker met wat flatbread en hummus ernaast.

shakshuka van de bakplaat
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: shakshuka van de bakplaat

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.