Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten 25 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: basisrecept voor rendang (dé Indonesische klassieker)

Toegegeven, rendang is misschien niet het makkelijkste gerecht om te maken. Maar als je dit basis recept eenmaal onder de knie hebt, doe je het nooit meer fout.

Rendang is een aantal jaar geleden verkozen tot het lekkerste gerecht ter wereld. Niet zo gek dus dat deze klassieker bij veel mensen hoog op het favorietenlijstje staat.

Je bereidt het Indonesische gerecht door je ingrediënten (in dit geval rundvlees) een paar uur lang heel langzaam te stoven in een kruidige saus. Net zolang tot het vlees mals en – hier zit de moeilijkheid – een tikkie droog is en niet uit elkaar valt.

Rendang
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Het iconische Indonesische gerecht werd oorspronkelijk gemaakt van buffelvlees en men serveerde het bij speciale gelegenheden of traditionele ceremonies.Door de jaren heen kreeg het gerecht een flinke metamorfose en werd de buffel vervangen door rund, geit of plantaardige producten.

Overigens is er niet één recept in beton gegoten als het gaar om rendang. Iedere Indonesische familie heeft zijn eigen recept; voel je dus vrij om het gerecht naar jouw smaak aan te passen. Met onderstaand recept heb je in ieder geval een goede basis die je kunt aanpassen naar je eigen smaak.

Rendang
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Rendang basis recept

 1. Bak de kokosrasp in een droge koekenpan op laag vuur tot het goudbruin is en heerlijk ruikt. Zet opzij voor later
 2. Pel de sjalotjes en knoflook en hak in grove stukken. Schil de gember, laos en koenjit (kurkuma) en hak ook deze grof. Snijd ook het wit van één stengel citroengras fijn.
 3. Maal de gesneden sjalot, knoflook, gember, laos, koenjit, citroengras, pepers fijn in de keukenmachine tot een boemboe.
 4. Bak in een stoofpan de droge kruiden kort aan tot ze beginnen te ruiken.
 5. Geef het overige citroengras een tik met een vijzel zodat ze flexibel worden. Leg in beide stengels een knoop zodat alle smaken en aroma’s vrij komen. Voeg samen met de salam– en limoenbladeren toe aan de pan en bak een paar minuten mee.
 6. Voeg je boemboe samen met de tamarinde toe aan de pan en gaar het geheel voor zo’n 10 minuten.
 7. Vervolgens schenk je de kokosmelk in de pan en laat je alles voor zo’n tien minuten indikken op middelhoog vuur.
 8. Snij de stukken riblap in blokjes van kur10 bij 10 centimeter en bestrooi royaal met zout.
 9. Voeg samen met de gebakken kokosrasp toe aan de pan en roer alles door elkaar heen.
 10. Laat het geheel circa 4 uur sudderen op laag vuur tot het vlees mals en zacht is. Zorg ervoor dat de inhoud van de pan niet kookt.
 11. Breng op smaak met zout. Tip! De volgende dag is rendang vaak nog lekkerder wanneer alle smaken zijn ingetrokken.

Meer Indonesische gerechten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.