Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 15 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Roti Jala: hartige Maleisische netpannenkoekjes met kurkuma & kokosmelk

Norman Musa is één van de beroemdste chefs van Maleisië. Tijd om even op te letten dus! En dan zat hij ook nog in de jury van de Britse Masterchef. Inmiddels woont hij in Nederland, waar hij restaurant Wah Nam Hong by Norman Musa runt (in de Mall of the Netherlands in Leidschendam). De chef heeft daarnaast zojuist ook nog eens zijn eerste kookboek afgeleverd: Magisch Maleisisch.

De Maleisische keuken, wat was dat ook alweer? Een interessante hotpot van invloeden uit de Indonesische, Thaise, Indiase, Portugese en Engelse keukens. Dat leidt tot heerlijke gerechten zoals deze Roti Jala: hartige Maleisische netpannenkoekjes met kurkuma en kokosmelk. Makkelijk te maken en heel lekker ter vervanging van brood (naan) bij een curry bijvoorbeeld. Het recept vind je in Magisch Maleisisch en wij mogen het alvast met je delen.

Norman: “Ik ben de tel kwijt hoeveel kookklasleerlingen ik heb laten zien hoe je dit gerecht maakt. Het bestaat uit de basisingrediënten voor pannenkoekenbeslag met twee toevoegingen: kurkuma en kokosmelk. Die twee ingrediënten maken er een hartig gerecht van dat perfect combineert met een curry.

Ik heb inmiddels gezien dat kinderen beter zijn in deze pannenkoekjes bakken dan volwassenen. Die opperste concentratie, daar kan geen volwassene tegenop! De traditionele roti jala-schenktuit voor beslag heeft vijf lange uiteindes, maar je kunt zelf iets improviseren door voorzichtig vijf gaatjes te prikken in een leeg kokosmelkblik, of gewoon een spuitzak te gebruiken.”

Maleisische net-pannenkoek
Magisch Maleisisch

Maleisische netpannenkoekjes maken

Doe de bloem, het ei, de kokosmelk, de kurkuma en het zout in een kom. Schenk er 725 milliliter water bij, schep alles goed door elkaar, en mix het tot een glad beslag dat aan de achterkant van een opscheplepel blijft hangen.

Plaats een koekenpan op middelhoog vuur. Schenk er een klein beetje van de olie in en gebruik het pandanblad om de olie over de pan te verspreiden, zodat het beslag een geurig aroma krijgt.

Zet de roti jala-schenktuit (zie het intro) op een kom of bord om druppelen te voorkomen. Schep een beetje beslag op met de opscheplepel, doe dit in de schenktuit en breng de tuit (met de kom of het bord er nog onder) boven de pan. Trek met de schenktuit vanuit het midden naar buiten toe cirkels met het beslag. Maak steeds grotere, overlappende cirkels, terwijl je het beslag gelijkmatig doseert tot je een pannenkoek hebt van ongeveer 20 centimeter doorsnee. Het lijkt nu op een soort net, en je mag creatief zijn. Houd de spuitfles ongeveer 6 centimeter boven de pan voor het beste resultaat.

Bak de pannenkoek een halve minuut, tot je de rand makkelijk kunt optillen met een spatel. Leg de pannenkoek op een werkblad, vouw de randen naar binnen en rol hem helemaal op. Herhaal dit tot al het beslag
op is.

Serveer met Eenvoudige Maleisische kipcurry (zie pagina 85 in het boek).

Magisch Maleisisch

Magisch Maleisisch – recepten uit de verrukkelijke Maleisische keuken – van Norman Musa (Uitgeverij Podium) ligt nú in de (digitale) boekhandel voor € 29,99 euro. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.