Redactie
Redactie Recepten 19 mrt 2016
Leestijd: 2 minuten

Homemade matzes voor Pasen van Rutger

Vanaf vandaag deelt Rutger van den Broek, winnaar van het eerste seizoen Heel Holland Bakt, elke dag heerlijke paasrecepten op zijn bakblog RutgerBakt.nl. Wij mogen een lekker recept van hem publiceren: zelf matzes maken, gemaakt met de pastamachine.

Rutger: “Eigenlijk had ik nog nooit bedacht dat ik zelf matzes wilde bakken, tot ik bezig was met het brainstormen voor leuke dingen bij het paasontbijt. Ik ben zelf echt gek op matzes en rondom Pasen heb ik ze altijd wel in huis. Het lekkerst vind ik ze met een dikke laag roomboter en bruine basterdsuiker.

Na wat rondzoeken bleek het maken van matzes eigenlijk niet zo heel moeilijk. Meer dan water en bloem is het niet, er zit zelfs geen zout in. Het enige waar ik steeds op stuitte was dat de matzes moeilijk echt dun uit te rollen waren, waardoor ik tijdens verschillende pogingen met te dikke keiharde matzes bleef zitten.

Maar opeens had ik een eurekamoment: de pastamachine! Daar kan je het deeg (wat qua consistentie veel op pastadeeg lijkt) heel mooi en dun uitrollen. Dus duik voor deze Pasen de keuken in en bak je matzes dit jaar zelf met dit makkelijke recept.”

zelfgemaakte matzes

Zelf matzes maken

Meng 250 gram bloem met 140 ml water en kneed dit in 5 tot 10 minuten tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een half uurtje rusten.

Verwarm de oven voor op 240 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem een klein bolletje deeg (van ongeveer 30 gram) en rol dit, net als je met lasagnavellen zou doen, met de pastamachine uit. Begin op de dikste stand en ga elke keer een tandje dunner.

Afhankelijk van je pastamachine ga je door tot het deeg mooi dun is (bij mij stand 5 van de 8). Als het deeg erg plakt kun je nog wat extra bloem gebruiken om dit te voorkomen.

Leg het deeg op de bakplaat en prik dit regelmatig in met een vork. Bak de matzes 7 tot 12 minuten. Om te voorkomen dat de matzes tijdens de laatste paar minuten krom trekken, kun je er halverwege de baktijd een (oven)rooster opleggen. Laat de matzes afkoelen op een rooster en bewaar ze luchtdicht.

Check ook RutgerBakt.nl voor meer heerlijke recepten!

Vrolijke recepten voor Pasen

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.