Redactie
Redactie Dessertrecepten 3 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

Rugelach (Joodse koekjes) met jam en pecannoten

Dit recept voor rugelach (Joodse koekjes) met jam en pecannoten komt uit het heerlijke kookboek De Joodse keuken van Janna Gur. Rugelach zijn een van de meest iconische Joodse delicatessen. Ze kunnen met van alles gevuld zijn, van cacao tot marmelade of noten, en van boterdeeg of gerezen deeg worden gemaakt.

Meng de bloem en boter in een foodprocessor of in de kom van een staande mixer met menghaak tot het kruimelig is. Voeg de roomkaas toe en meng het verder totdat er een bal deeg ontstaat. Stop direct en meng het geheel zeker niet te lang. Verdeel het deeg in vier bollen en wikkel deze in vershoudfolie. Leg een paar uur of de hele nacht in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed twee grote bakplaten met bakpapier.

Meng de basterdsuiker, pecannoten en kaneel in een kleine kom. Zet opzij.

Rol elke bol deeg uit tot een cirkel van 25 centimeter. Bestrijk elke cirkel met ongeveer 2 eetlepels jam en besprenkel met een kwart van het basterdsuikermengsel. Snijd elke cirkel in twaalf driehoekige parten. Rol elk driehoekje op van de brede kant tot de punt. Leg ze op een bakplaat met het losse puntje omlaag.

Bestrijk elke rugelach met het geklopte ei en bestrooi met de kristalsuiker. Bak de rugelach in 20 tot 25 minuten bruin en knapperig. Je kunt ze tot één week bewaren in een luchtdicht bakje, of je kunt ze invriezen.

De Joodse keuken, van Minsk tot Marrakesh van Janna Gur. is nu te koop in de (digitale) boekhandel voor € 24,99.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.