Redactie
Redactie Inspiratie 14 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Pastrami: hoe wordt het gemaakt en waar komt het vandaan?

We love pastrami en wat zouden we graag onze tanden in dit rijkelijk belegde broodje zetten. Maar voordat we dat doen, vroegen we ons af: wat is pastrami eigenlijk precies en waar komt het vandaan? We zochten het uit.

Pastrami is een soort gepekeld en gerookt rundvlees en komt uit Roemenië, waar het oorspronkelijk van schapenvlees werd gemaakt. Pastrami is tevens een echte Joodse delicatesse; Joodse immigranten namen het vlees mee naar de Verenigde Staten en je komt het daarom ook veel tegen in Joodse delicatessenwinkels in bijvoorbeeld New York.

Het pekelen en roken van vlees komt nog uit de tijd dat het moeilijk was vlees te conserveren. Door het vlees te pekelen en te roken bederft het – buiten de koelkast – minder snel. Naast dat pastrami wordt gepekeld en gerookt, wordt het op smaak gebracht met knoflook, kruidnagel, koriander, pimentbes en basilicum. Daardoor krijgt het zijn lekkere kruidige smaak waar wij zo van houden.

Lekkere combi’s

Pastrami kan je bij de (biologische) slager kopen en wordt vooral gegeten als broodbeleg. Het is bijvoorbeeld heerlijk op een zuurdesembroodje met zuurkool en knoflookboter.

Ook combineert het goed met kaas, een beetje mosterd en augurkjes.

Zelf maken?

Durf je het aan om deze heerlijke delicatesse helemaal zelf te maken? Het is even een projectje, maar wel ontzettend leuk om te doen.

Koop een mooi stuk vlees dat gewerkt heeft, bijvoorbeeld bavette of puntborst, en pak je rookoven of Smoking Gun erbij. Laat je inspireren door bijvoorbeeld dit recept voor zelfgemaakte pastrami. Of bekijk een video over pastrami van de Amerikaanse chef Danny Bowien.

Recepten met pastrami

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.