Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 16 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: makkelijke smashed komkommersalade

Nog een lekker recept met komkommers gezocht dat niet te moeilijk is maar wél verrassend van smaak? Deze smashed komkommersalade zou dan weleens een schot in de roos kunnen zijn. Je plet wat komkommers, snijdt ze in stukjes en laat die uitlekken in de koelkast (of niet) en husselt ze daarna door een smaakvolle Aziatische dressing. Kind kan de was doen.

Smashed komkommers (geplette komkommers dus) zijn een verkoelend bijgerecht uit de Sichuanese keuken (maar ze worden op meer plekken in Azië gemaakt en gegeten). Het smashen van de komkommers -dus letterlijk: meppen of kneuzen – zorgt ervoor dat de groente daarna alle smaken van de dressing als een spons opzuigt. We hebben zelfs mensen die menen niet van komkommer te houden horen zeggen dat ze ze op deze manier – dus in een smashed komkommersalade wél lekker vinden.

Erg lekker als bijgerecht bij pittige, vlezige gerechten zoals dan dan noodles, maar ook als side dish bij de ramen, bij mapo tofu of onze Korean fried kibbeling.

Smashed komkommer
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Smashed komkommer(salade)

Leg de komkommer(s) op een snijplank. Leg een hakmes (met een deegroller of een extra snijplank kan ook) met de platte kant op de komkommer. Oefen druk uit op het mes tot de komkommer over de hele lengte openbarst (mep er bijvoorbeeld op met je vuist), maar plet ‘m niet helemaal. Snijd de komkommer daarna in hapklare stukjes.

Leg de stukken komkommer in een vergiet of zeef en bestrooi met zout. Zet het vergiet op een kom en laat de komkommer zo minstens 15 minuten uitlekken in de koelkast.

Maak ondertussen de dressing voor de smashed komkommer. Klop daarvoor in een ruime kom de suiker, sesamolie, sojasaus, rijstazijn en knoflook door elkaar. Zet zolang opzij.

Haal de komkommer uit de koelkast, gooi het vocht weg en hussel de stukjes komkommer door de dressing. Dresseer eventueel met de fijngehakte koriander en gochugaru (naar smaak).

Meer komkommer-recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.