Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 16 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Basic: Griekse tzatziki (lekkerder dan uit de supermarkt!)

Bij de lunch of een picknick, maar ook als voorafje en bij de barbecue. Tzatziki is zo’n goedje dat je overal bij wil serveren. Misschien koop je graag een bakje tzatziki in de supermarkt, maar dat is helemaal niet nodig. Want tzatziki is supermakkelijk om zelf te maken. En dat is zoveel lekkerder dan uit de supermarkt.

Als je op het internet zoekt naar hét authentieke recept voor tzatziki, zie je overal verschillende recepten die claimen het authentieke recept te zijn. Maar toch zijn ze allemaal verschillend. Dat komt omdat iedere Griek deze yoghurtsaus op een andere manier maakt. Per regio zijn er namelijk verschillen in gebruik van kruiden, het raspen van de komkommer, enzovoorts.

De basis van een authentieke tzatziki is: Griekse yoghurt, geraspte komkommer, zout, olijfolie en knoflook. Optionele toevoegingen zijn citroensap, dille, munt en zelfs peterselie. Onze voorkeur gaat uit naar die met citroensap, dille en munt. Die is namelijk extra fris en licht van smaak. Maar voel je vooral vrij om te spelen met de ingrediënten.

Tzatziki
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je Griekse tzatziki

Rasp als eerst de komkommer. Wij raspen ‘m grof, zodat de saus extra textuur krijgt. Bestrooi met een flinke snuf zout en laat uitlekken in een vergiet of in een kommetje op wat keukenpapier. Knijp nog eens goed al het vocht uit de komkommer, zodat je geen natte tzatziki krijgt.

Voeg de uitgeknepen komkommer samen met de Griekse yoghurt, knoflook, olijfolie, fijngehakte dille en munt, citroensap en zout toe aan een kom. Meng alle ingrediënten kort, totdat alles goed is gemengd. Laat 5 minuten staan, zodat de smaken samensmelten. Proef daarna af op zout en peper.

Voeg de tzatziki toe aan een mooie schaal. Maak af met een scheut olijfolie en verse kruiden.

Tzaztiki
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer Griekse recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.