Willem van Santen
Willem van Santen Recepten 22 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Ramen met geroosterd buikspek uit het nieuwe Foodies Magazine

Ook zin om je kom te vullen met heerlijke bouillon, noedels en lekkere toppings? In dit recept leggen we je alles uit over de perfecte kom ramen! Mét geroosterd buikspek.

Dit recept is afkomstig uit het nieuwe maartnummer van Foodies Magazine. Daarin vind je ook weer een gloednieuwe column van Culy over een opvallende (Aziatische) foodtrend.

Ramen met buikspek
Bron: Willem van Santen (Foodies Magazine)

Ramen met geroosterd buikspek

Bereidingstijd: ca. 2 uur + minimaal 24 uur wachttijd

1   Snijd voor het buikspek het zwoerd van de varkensbuik kruislings in met een scherp mesje. Meng het zout met de suiker en het five-spicepoeder. Wrijf het vlees rondom goed in met dit mengsel. Zorg dat het ook goed in de inkepingen van het zwoerd komt. Zet 24 uur onafgedekt in de koelkast zodat het zwoerd kan indrogen.

2   Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Leg het vlees met het zwoerd naar boven in een bakblik of ovenschaal en rooster 15 minuten in de oven. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C) en rooster het vlees 45 minuten verder. Neem het vlees uit de oven en schakel de oven in op de grillstand. Zet het vlees met de zwoerdkant omhoog net onder het grill-element zodat het zwoerd mooi gaat bubbelen en krokant wordt. Neem uit de oven en laat afkoelen. Zet afgedekt 1 nacht in de koelkast.

3   Kook voor de gemarineerde soja-eieren de eieren in 7 minuten halfzacht en laat ze schrikken in koud water. Pel de eieren en doe ze in een diepvrieszakje. Meng de sojasaus met de mirin en 50 ml water. Giet het mengsel bij de eieren in het zakje. Zorg dat de eieren rondom bedekt zijn met het mengsel. Sluit het zakje af en leg 24 uur in de koelkast.

4   Doe voor de bouillon de kippenbouillon met de kombu en de shiitakes in een pan en breng rustig aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 30 minuten trekken. Zeef de bouillon.

5   Kook vlak voor het serveren de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd het buikspek in zeer dunne plakken. Verwarm de bouillon. Roer de miso met een scheut warme bouillon los. Verdeel dit mengsel over de bodem van 4 kommen. Schep de noedels uit het water en laat kort uitlekken. Verdeel de noedels over de kommen en giet er de hete bouillon overheen.

6   Verdeel de toppings over de kommen: de plakjes vlees, wortel, paksoi, enoki en gehalveerde soja-eitjes. Maak evt. af met bosui en nori. Bedruip het geheel met wat sesamolie en serveer direct.

Foodies Magazine maart

Dit vind je nog meer in het nieuwe Foodies Magazine van maart

Foodies Japan
Is de Japanse keuken voor jou letterlijk aan de andere kant van de wereld? En kom je niet veel verder dan sushi? Daar komt verandering in na het lezen van Foodies Japan! In dit nummer laten we je zien hoe je zelf de perfecte gyoza’s op tafel zet, leer je koken met miso en krijg je een kijkje in de keuken van een échte sushi-master.

Zoet & pittig
Kies je voor brownies met tabasco, yoghurt-citroencake met szechuanpeper of panna cotta met zwartepeperkaramel? Stuk voor stuk verslavend lekker, probeer maar eens uit.

Stap voor stap ramen
Zo’n kommetje geluk maak je ook in je eigen keuken. Ga aan de slag met een lekkere bouillon, noedels en natuurlijk je favoriete toppings. Wij leggen je stapsgewijs uit hoe je de perfecte ramen maakt. Wil je alvast een voorproefje? Lees dan het artikel over het boek “ToKokoro Ramen”.

En verder in Foodies Japan…
Leer je de lekkerste gerechten maken met een stoommandje, maak je kennis met de Nikkei-keuken, nemen we je aan de hand mee voor een rondje door de toko en veel, veel meer!

Het nieuwe nummer van Foodies ligt nu in de winkel en is te bestellen via foodiesmagazine.nl.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.