Melvin Sturm
Melvin Sturm Recepten Bijgewerkt: 25 aug 2025
Leestijd: 2 minuten

Italiaanse scarpaccia (knapperige plaattaart van courgette en rode ui)

Scarpaccia is een perfect gerecht om op tafel te zetten wanneer je een courgette-overschot hebt. Deze makkelijke courgette(plaat)taart staat binnen de kortste keren op tafel en is zo’n fijne Italiaanse klassieker die je nog vaak gaat maken.

Het briljantste aan deze Italiaanse plaattaart? Bij het maken van scarpaccia gooi je niks weg. En met niks bedoelen we ook écht niks. Het vocht dat we uit de courgettes en rode ui halen wordt in het beslag gebruikt voor een intense groentesmaak waardoor dit met recht een no-waste-recept mag worden genoemd.

Zalig bij de borrel, maar ook als licht (verteerbaar) eten op een warme zomerdag.

Alles over Scarpaccia: hartige Italiaanse courgettetaart

scarpaccia
Melvin Sturm voor Culy

Recept: Italiaanse scarpaccia (plaattaart met courgette)

  1. Snijd de courgette en de rode ui in flinterdunne plakken op een mandoline of met een vlijmscherp mes.
  2. Doe de groenteplakjes in een vergiet en bestrooi met een redelijke hoeveelheid zout.
  3. Masseer alles goed in en zet het vergiet boven een lege kom. Laat ten minste 20 minuten staan tot het vocht ui de groentes begint te lekken.Ā  Kneed alles goed door elkaar en knijp zoveel mogelijk vocht uit de plakjes. Bewaar het vocht!
  4. Mix door het groentevocht de bloem, het maismeel, de geraspte knoflook, zwarte peper, de gedroogde oregano en het gist tot er een stevig beslag ontstaat.
  5. Voeg nu de uitgeknepen plakjes groente en de olijfolie toe en roer alles goed door elkaar heen.
  6. Verdeel het mengsel over een bakplaat met bakpapier en bak 40 minuten in de oven op 170 graden Celsius of tot de scarpaccia goudbruin is.
  7. Haal uit de oven en bestrooi met grof zeezout.
  8. Serveer de scarpaccia op kamertemperatuur.
scarpaccia
Bron: Melvin Sturm voor Culy

Meer Italiaanse recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy šŸŽ„

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.