Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 10 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles over Scarpaccia: hartige Italiaanse courgettetaart

De Italiaanse keuken is onze favoriet. Geen wonder dat we dag in dag uit op zoek gaan naar onbekende Italiaanse gerechten. Want de standaard pasta carbonara of pizza kennen we nu wel. Onlangs stuitten we op scarpaccia, een hartige Italiaanse courgettetaart die hangt tussen een focaccia en een quiche. Daar moesten we gewoonweg meer van weten.

Want courgette is eigenlijk altijd een goed idee.

Wat is scarpaccia?

Scarpaccia is een Italiaanse courgettetaart. Verwar dit niet met een quiche, er zitten in deze hartige taart namelijk geen eieren om ‘t geheel ‘vast’ te maken. Scarpaccia is een dunne hartige taart die je ‘t beste kunt vergelijken met een focaccia Barese of een net iets dikkere pizza: vanbinnen lekker zacht, maar aan de buitenkant knapperig.

Traditioneel heeft (bijna) elke Italiaanse familie een eigen recept voor de courgettetaart. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van jonge courgettes van de eerste pluk én de bloemen. Toch is het gerecht zo’n succes geworden dat men tegenwoordig het hele jaar door scarpaccia eet. Veel families hebben het recept een beetje aangepast, daarom zie je tegenwoordig ook veel varianten met zongedroogde tomaten, artisjokharten, pijnboompitten of caciocavallo kaas erdoor.

Waar komt het vandaan?

Scarpaccia is een typisch rustiek Toscaans gerecht. Je weet wel: die regio waar in de films dag in dag uit buiten aan lange tafels wordt gegeten, alle huizen weelderige boomgaarden hebben en er áltijd een knappe man op een Vespa aan komt rijden als je net het eten op tafel zet. Juist: één hap en je waant je in Italië.

De naam scarpaccia betekent vrij vertaald ‘versleten schoen’ en de taart zou deze naam gekregen hebben omdat je ‘m zo dun bakt als de zool van een versleten schoen. Niet per se een appetijtelijke naam, maar wel leuk om te vertellen terwijl je aan die lange Toscaanse tafel zit.

@hungryhappens

Italian Zucchini Scarpaccia (full recipe is on: HungryHappens.Net)

♬ original sound – Stella Drivas

Hoe maak je scarpaccia?

Een scarpaccia is zoals we al zeiden, geen hartige taart. Althans: hij valt wel onder de familie ‘hartige taarten,’ maar is dan weer geen quiche. Er komen geen eieren aan te pas. De courgettetaart is dan ook volledig vegan!

Je maakt de taart door courgette en ui in een pan te bakken tot de courgette ietwat bruin kleurt en de ui zacht is. Hierna meng je het courgettemengsel in een kom met maismeel, bloem, zout en peper, water en olijfolie tot het een samenhangend deeg wordt.

Stort het deeg daarna op een bakplaat en druk het plat. Bestrooi de scarpaccia met gerapste kaas (eventueel kun je vegan kaas gebruiken) en nog wat extra maismeel zodat ‘ie van boven lekker knapperig wordt. Hierna bak je de courgettetaart tot ‘ie goudbruin gekleurd is, meestal zo’n 45 minuten op 180°C.

Heb je niet goed voor ogen hoe je deze Italiaanse courgettetaart ‘t beste maakt? Dan verwijzen we je graag door naar dit recept voor scarpaccia.

Lekker om bij de scarpaccia te eten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.