Redactie
Redactie Recepten 16 jan 2016
Leestijd: 4 minuten

Pumpkin spice chocoladetaart met roomkaas en salted caramel

Deze pumpkin spice chocoladetaart met roomkaas en salted caramel maakte Jazzy van de blog Is dit lekker?, en is een combinatie van al het lekkers bij elkaar. Ja, hij is machtig en het is even een werkje. Maar als hij eenmaal op tafel staat te stralen en je een hapje hebt genomen ben je dat zo weer vergeten!

Tip: behalve de creamcheese frosting moeten alle onderdelen afkoelen. Je kunt deze dus idealiter de dag van tevoren maken, zodat je op de dag zelf alleen nog maar de taart hoeft op te bouwen.

Bewaar alle delen goed afgedekt en houd er rekening mee dat tijdens het opbouwen de cake ook een paar uur moet rusten.

De chocoladecake

Beboter een springvorm met een doorsnee van 20 centimeter en bedek met bakpapier. Zeef de bloem, suiker, cacaopoeder, bakpoeder, baksoda en zout boven een grote kom.

Meng met een garde de karnemelk, hete koffie, olie, ei en vanille extract in een andere kom. Doe het natte mengsel bij de droge ingrediënten in de kom en roer dit door tot een glad beslag.

Giet het beslag in de bakvorm. Bak in ongeveer 20 – 40 minuten gaar. Laat de taart 10 minuten in de vorm koelen en laat vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.

De pumpkin spice cake

Verwarm je oven op 180 graden. Beboter twee springvormen met een doorsnee van 20 centimeter en bedek met bakpapier (of bak deze lagen in twee keer wanneer je slechts 1 springvorm hebt).

Mix met een mixer de suiker en het ei ongeveer vijf minuten, tot het mengsel licht en fluffy is. Voeg de olie en vanille extract toe en mix nog 30 seconden door. Voeg de pompoenpuree toe en mix nog eens 30 seconden.

Zeef en meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder, de kaneel, het gemberpoeder, de nootmuskaat en het zout. Zet je mixer op de laagste stand en giet deze droge ingrediënten voorzichtig, al mixend, bij je pompoenmengsel tot het een glad beslag is.

Verdeel het beslag in twee gelijke hoeveelheden en giet dit in de springvormen (dit kun je het beste even goed afwegen). Bak de de cakes in 25 – 50 minuten gaar. Laat 10 minuten in de taartvormen koelen en zet daarna op een rooster tot de cakes volledig zijn afgekoeld.

De creamcheese frosting

Mix in een kom de boter ongeveer twee minuten tot deze licht en luchtig is. Voeg de poedersuiker, vanille extract en zout toe, en mix op lage snelheid door. Verhoog daarna de snelheid iets om zo nog zes minuten goed door te mixen.

Voeg de roomkaas toe en mix nog één minuut door. Optioneel (maar wel erg lekker!): roer de chocolade stukjes voorzichtig door het roomkaasmengsel. Zet in de koelkast tot gebruik (maar haal er zeker 30 minuten voor gebruik weer uit).

De chocoladeganache frosting

Zet een pan met dikke bodem op middelhoog vuurt en smelt hierin de boter. Roer hier met een houten lepel de suiker, zout en gezeefd cacaopoeder doorheen. Het mengsel zal heel dik en zwart worden, maar dat hoort! Blijf roeren.

Voeg de slagroom en zure room toe en blijf goed roeren. Zet het vuur iets hoger en roer nog ongeveer vijf minuten door. Haal de pan van het vuur en roer het vanille extract er doorheen.

Giet het mengsel over in een hittebestendige kom, dek af met folie en laat minstens drie uur, maar het liefst een nacht in de koelkast koelen.

Het opbouwen

Haal de twee soorten frosting ruim een half uur van tevoren uit de koelkast en verwarm de caramel eventueel kort in de magnetron.

Snijd de bovenkant van je taarten er voorzichtig af met een broodmes, zodat ze helemaal plat zijn. Zet de eerste pumpkin spice cake op een kartonnen cakebord of op een plank. Verdeel de helft van de creamcheese hierover met een paletmes.

Giet hier een ruime hoeveelheid salted caramel over (laat ongeveer een centimeter aan de randen over, want het verspreidt nog iets zodra de tweede laag erop komt). Leg de chocoladetaart hier recht op en druk voorzichtig aan.

Smeer hier iets minder dan de andere helft van de creamcheese op. Verdeel hier weer een laag salted caramel over. Leg hier de tweede pumpkin spice laag op en druk voorzichtig aan.

Zie je aan de zijkant nog wat lege stukken? Probeer dit dan op te vullen met de overgehouden creamcheese. Smeer creamcheese en karamel dat eruit loopt voorzichtig uit over de zijkanten met een paletmes.

Wikkel de taart voorzichtig, maar zo strak mogelijk in vershoudfolie en zet minstens 30 tot 60 minuten in de koelkast. Zet je taart vervolgens op een (draaiend) taartplateau en verwijder de folie. Smeer met een paletmes geleidelijk een dun laagje chocolade ganache over de zijkanten en bovenkant van de taart, het is niet erg als je hier nog wat cake doorheen ziet.

Zet de taart weer zo’n 15 – 30 minuten in de koelkast (dit keer zonder folie) zodat de ganache wat kan opstijven en de taart steviger wordt. Smeer vervolgens geleidelijk een royale laag ganache over de taart, zodat hij mooi bedekt is. Draai hierbij je plateau rond om het mooi recht te smeren en het teveel aan ganache te verwijderen.

Versier de taart met eetbare sterren en gouden glitters en zet de taart weer in de koelkast. Haal de chocoladetaart met roomkaas en salted caramel twee uur voor het aansnijden uit de koelkast. De taart is ongeveer 3 dagen houdbaar.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.