Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 5 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Profiteroles met chocoladesaus en olijfolie van Lynn van de Vorst

Profiteroles: het is een sjiek Frans woord voor slagroomsoezen dat deze zoete snack alleen nog maar aantrekkelijker maakt. Lynn van der Vorst heeft er een fantastisch recept voor in haar nieuwe kookboek ‘Met Lynn de keuken in’. Zij dient de profiteroles op met chocoladesaus en olijfolie (!).

Lynn: “Ik was negen toen ik de eerste keer met mijn ouders en zusje naar Parijs ging. We zagen de Eiffeltoren, kochten een baret en liepen met grote ogen door Galeries Lafayette. Al was er één ding wat echt een diepe indruk op me achterliet. Een dessert bestaande uit drie soezen en een kannetje chocoladesaus die ik er zelf overheen mocht schenken: profiteroles.”

5 vragen aan Lynn van de Vorst: ‘Lekker freestylen met ingrediënten die ik in huis heb: gelukkiger kun je mij niet maken’

Profiteroles met chocoladeaus
Met Lynn de keuken in

Profiteroles met chocoladesaus en olijfolie

  1. Verwarm de oven voor op 210 °C.
  2. Verwarm voor de soezen in een steelpan op middelhoog vuur 100 milliliter water met de melk, boter en het zout. Roer tot de boter helemaal gesmolten is.
  3. Voeg de bloem toe en roer dit goed door. Laat de bloem 4 minuten sissen in de pan. Neem de pan van het vuur en kluts er een voor een de eieren door. Roer steeds goed door.
  4. Schep het deeg in een spuitzak. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en spuit er, op voldoende afstand van elkaar, soezen van ongeveer 3 centimeter doorsnede op. Spuit 12 soezen op iedere bakplaat.
  5. Bak de soezen boven en onder het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar. Neem de bakplaten uit de oven en laat de soezen afkoelen tot kamertemperatuur.
  6. Smelt voor de chocoladesaus in een steelpan op laag tot middelhoog vuur de boter. Voeg de chocolade en het zout toe en roer tot een egale saus.
  7. Ik serveer 3 soezen per persoon. Snijd de soezen open, ver­ deel ze over mooie bordjes en schep op iedere soes een bolletje vanille­ijs. Druppel er wat olijfolie over en leg de soezendakjes er bovenop. Schenk er aan tafel de chocoladesaus overheen, of laat je gasten dit zelf doen (je bent hier nooit te oud voor).
Lynn van de Vorst kookboek
Carrera Culinair

Met Lynn de keuken in (Uitgeverij Carrera) is nu (online) te koop voor €29,99. 

Meer recepten van Lynn op Culy:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.