Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Dessertrecepten 3 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Een superlekkere culinaire trend: zoete aardappel desserts

Zoete aardappel desserts? Da’s misschien niet het eerste waar je aan denkt als nagerecht. Toch kan dat heel goed. Van geroosterd tot gestampt: veel recepten bewijzen dat zoete aardappel perfect past in een dessert.

Zoete aardappel in je dessert

Zo gek is dat niet: een zoete aardappel dessert. In Aziatische landen zijn ze er namelijk alláng aan gewend. Zo zijn Japanners gek op taiyaki: een soort Japanse wafel in de vorm van een vis, gevuld met ingrediënten als rodebonenpasta, chocolade, ijs, custard, zoete aardappel of kaas.

En in de Filipijnen is er geen beroemder toetje dan halo-halo: een dessert van ingemaakt fruit, bonen, zoete aardappel, schaafijs, een bolletje ijs en gecondenseerde melk.

taiyaki zoete aardappel desserts

Sweet potato pie

En wat dacht je van de typisch Amerikaanse sweet potato pie? Of zoete aardappel-muffins of donuts met zoete aardappel?

Amerikanen smokkelen ook de groente ook al jaren in hun wafels, om sweet potato waffles mee te maken. Zo’n zoete aardappel-wafel kregen we onlangs nog in miniatuurversie bij Restaurant Simple.

Dat idee stamt ook een beetje af van wat bijna standaard op tafel komt tijdens Thanksgiving en andere diners: een casserole (ovenschotel) van gestampte zoete aardappel, afgetopt met marshmallows. Die eten ze overigens gewoon bij het diner, als hartige schotel. En als dat kan, kan zoete aardappel in je toetje ook.

zoete aardappel desserts donuts

Zo maak je zelf zoete aardappel desserts

Wil je de zoete aardappel in al zijn glorie terug laten komen in een dessert? Maak dan eens langzaam geroosterde zoete aardappels, die je serveert met kokosyoghurt en de geraspte schil van een sinaasappel. Of maak er kaneelbroodjes mee.

Ook lekker: brownies met zoete aardappel. Of maak deze Culy Homemade van zoete aardappel met maple syrup en pecannoten.

Colette Dike van Fooddeco wist trouwens ook allang dat je zoete aardappels in je toetje kunt stoppen. Zij schreef het boekje ‘Zoete Aardappel‘, bomvol recepten die allemaal om de oranje pieper draaien. Twix-shortbread, brownietaart of chocolademousse: het kan allemaal. Probeer het eens, als je durft…

zoete aardappel met maple syrup en pecannoten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.