Culy ontdekt… restaurant Simple.

Pal achter de Utrechtse Domtoren vind je restaurant Simple. (officieel mét punt achter de naam). Het behoort tot onze favoriete restaurants in Utrecht en was één van de eersten die de bistronomie naar Utrecht haalde.

Bistronomie

Het restaurant verhuisde onlangs naar deze plek, waar daarvoor restaurant Podium onder de Dom zat. Simple 2.0 heeft nog steeds die hippe maar relaxte uitstraling: zachte kleuren, lederen schorten aan de muur en planken vol met groene planten. Bij binnenkomst valt je oog meteen op een ingelijste foto van de mascotte van Simple: het mopshondje van de maître, genaamd Smeagol.

Elke maand is er een nieuw, seizoensgebonden menu van de chef vol culinaire treats en verrassingen. Dat menu wordt steeds netjes geupload op de site en beslaat 6 gangen. Je geeft gewoon aan of je 3 (alleen op dinsdag t/m donderdag), 4, 5, 6 of 7 (inclusief kaasplankje) gangen wil.

Simple.
Bron: Simple.

Lekker

Al drie jaar op rij stonden ze in de Lekker-gids in de top 500 restaurants van Nederland en voormalig Simple-chef Jeroen de Zeeuw bracht zelfs een kookboek uit met dezelfde naam als het restaurant (inmiddels heeft hij zijn eigen restaurant in Haarlem). Hij startte het restaurant in 2014 samen met maître Ditmar Zuiderhoek.

De ‘oude’ crew verhuisde naar Het Ketelhuis Utrecht, het broertje van Simple dat onlangs opende. Dat betekent dat Simple nu een gloednieuwe chef heeft die kookt volgens de eigenwijze Simple-signatuur. Rick Gresnigt werkte eerder als junior sous-chef en patissier bij sterrenrestaurant de Hoefslag in Bosch en Duin.

De chef werkt nauw samen met de maître: Wieke Witvoet. Zij werkte al eerder bij Simple en hielp daarna met het opzetten van restaurant Le Jardin.

Simple gin-tonic radijs

Radijs

Samen hebben ze duidelijk hun eigen stempel gedrukt op Simple, zo ontdekken we als we hier gaan eten. Het zijn net zulke verfijnde gerechtjes met volle smaken als we gewend waren van het restaurant, maar de signatuur is duidelijker geworden.

“Simple was al goed, maar wij hebben gekeken naar hoe we het konden vernieuwen”, vertelt maître Wieke ons. “Zo brengen we de radijs – ons logo – meer naar voren. Ook kun je je diner naar wens uitbreiden met oesters, ham en andere lekkere bites. Zeker in de zomer heb je daar gewoon zin in!”

Simple amuse

Verfijnde gerechtjes

We worden meteen verrast met allerlei lekkers. Bij een gin-tonic met radijs verschijnt vers brood met boter met mandarijnenschil en een mini-pappadum met biet en ras el hanout.

oesters met radijs duizendblad

Daarna oesters (creuse de Normande) met duizenblad, radijs, bosui en gepofte sesam.

amuse Reypenaer vocking worst

Daarbij een échte Utrechtse amuse van Hollandaise met stukjes Vocking leverworst en geraspte Reypenaer kaas.

amuse wafel soja passievrucht

Alles is zalig, maar van de laatste twee amuses slaan we al helemaal steil achterover. Een klein wafeltje van zoete aardappel met soja en amandel en een signature dish van de chef: meringue van passievrucht met kippenlever en soja.

Een fantastische combinatie die sterk doet denken aan de umami-achtige smaak van Japanse zoutjes. Maar dan nog lekkerder.

zalmforel mille et une nuits

Als het diner daarna over en uit zou zijn geweest, zouden we als twee zéér tevreden dinergasten naar huis zijn vertrokken. Maar nee: we beginnen pas.

Aan de eerste gang: gekonfijte zalmforel met zelf ingelegde augurken, gerookte mayonaise, mayonaise met mille et une nuits (een vadouvan-achtig Arabisch kruidenmengsel dat Wieke ons laat zien) en venkel.

eendenlever croissant

Het tweede gerecht is weer zo’n verrassing: eendenlever op een croissantje. Need we say more? Ja, doen we toch maar wel: de gebrande polenta, mais van de barbecue en de bouillon met cassia – een kaneelsoort die volgens de chef erg doet denken aan Jawbreaker-snoepjes en Fireball-likeur, en warempel, inderdaad! – zijn namelijk ook het vermelden waard. Daarbij ook nog wat plakjes akkerpaddenstoel. Die smaakt een beetje naar anijs.

We vergeten van genot bijna onze wijnen te drinken. De Fetească regală uit Roemenië – niet een land dat je direct associeert met wijn, maar én of ze daar wijn kunnen maken! – is lekker droog en bloemig.

Langoustine in bouillon

Op tafel worden vervolgens twee stukjes smeulende houtskool gezet, met daarop langoustine die aan tafel door gaart. Daarna mogen we ze zelf in een kommetje met bouillon doen. Daarin zit ook nog bloemkool met vanille, kokkels, Franse ketchup en gegaarde lamsoor.

zeeduivel sot-l'y-laisse kappertjesblad

Gang vier: surf ‘n turf van zeeduivel, sot-l’y-laisse (de rugfiletjes van de kip), witlof, krokante kippenhuid en saus van de lever van de zeeduivel.

Ook heel tof: kappertjesblad. Dat wordt net als kappertjes geconserveerd in zout, maar is net iets milder en daardoor lekkerder.

runderlende

Het hoofdgerecht bestaat uit runderlende met runderwang – gestoofd, in blokjes gesneden en gebakken – fregola, dubbelgedopte tuinbonen, knolselderij van de bbq en jus de veau, op smaak gebracht met Chartreuse-kruidenlikeur.

Omdat we het kaasplankje overslaan, krijgen we nog een pre-dessert: sabayon met Hollandse aardbeien, gemarineerd in basilicum. Daarbij yoghurt-basilicumijs. Een lekkere frisse oppepper.

dessert kersen

Dan nog ijs van vlierbloesem, pannacotta van verveine, gel van kers met een beetje zout, verse viooltjes, een krokantje van viool en Cerisa kersen (dat zouden de lekkerste zijn).

En dan is het nóg niet uit met de pret, want bij de koffie en thee krijgen we nog een spektakelstuk op tafel met allerlei zoetigheden. Marshmallow van bramen, gezouten karamel met pistache, een financier met chocolade en een kokosmakroon.

friandises

Relaxed

Terwijl de rest van de gasten al is vertrokken en wij tevreden van de friandises snoepen op het verder lege terras, spelen we nog even met Simple-mascotte Smeagol. Hier beleef je nou écht een heerlijke relaxte avond vol culinaire verrassingen en fantastische wijnen.

Proeven, dat lekkers? Op naar de Domstraat 4 in Utrecht. Reserveren kan online.

Simple. Utrecht