Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 8 jun 2025
Leestijd: 4 minuten

Dit is waarom mangochutney je nieuwe favoriet is + handig basisrecept

Het is zacht, zoet, scherp en allesbehalve oubollig, vooral als ‘ie zelfgemaakt is. Mangochutney is een heerlijke aanvulling op je koelkast en met dit basisrecept maak je altijd heel makkelijk zelf de lekkerste mangochutney.

Mangochutney

De doorsnee-Nederlander heeft vast wel eens een potje knalgele saus ontvangen in het kerstpakket, of in huis gehaald voor een Indiaas diner. Maar wat doe je verder eigenlijk met mangochutney?

Het potje raakt vaak verstopt in de voorraadkast of koelkast tot een volgende grote schoonmaak, met als eindbestemming de prullenbak. Jammer, want mangochutney is juist een allemansvriend die we graag bij veel recepten serveren.

De saus is zoet door de mango en jaggery (later meer hierover). En zoals we wel weten van de Indiase keuken, is een recept niet compleet zonder diverse specerijen.

We kiezen hier voor een geurige combinatie van zwart mosterdzaad, komijnzaad, nigellazaad, karwijzaad, fenegriekzaad, venkelzaad, asafoetida en kaneel. Ook peper – en daarvan moet je vooral lekker bij scheppen als je van pit houdt.

Wat is het verschil tussen komijnzaad en karwijzaad?

Mangochutney maken
Ogechi Chibueze voor Culy

Dat alles zorgt voor een gruwelijke combinatie die lekker is bij van alles. Lepel de chutney bij Indiase curry’s, serveer als dip bij een tosti met oude kaas en gebruik het bij het roosteren van groenten. Nog een tip: maak eens een lamsburger in Indiase stijl met de mangochutney. Genieten maar!

Kip en bloemkool met mangochutney van de bakplaat

Op het boodschappenlijstje

Het leuke aan Indiase recepten is dat je aan de slag gaat met ingrediënten die je misschien niet iedere dag gebruikt. We begrijpen dat je misschien niet alles in huis hebt en niet bekend bent met alles op de ingrediëntenlijst, dus we leggen het graag voor je uit.

  • Jaggery is een ongeraffineerde suiker en kun je vinden in de toko. Qua uiterlijk lijkt het op palmsuiker (gula djawa), maar in smaak zijn ze niet hetzelfde. Kies voor bruine basterdsuiker als je jaggery niet kunt vinden.
  • Nigellazaad, ook wel bekend als zwarte komijn, heb je in de meeste supermarktschappen liggen en vind je sowieso in de toko.
  • Fenegriekzaad is intens en kruidig en heeft een gele kleur. Naast een hoop gezondheidsvoordelen, heeft het ook een specifieke smaak die je altijd herkent in curry’s en andere Zuid-Aziatische gerechten. Het zaad – niet verwarren met de blaadjes – kun je vinden in de toko en supermarkten.
  • In een Indiaas recept ontbreekt vrijwel nooit de kashmiri chilipeper in de ingrediëntenlijst en zo ook in deze mangochutney. Het is een milde chilipeper met een rokerige smaak. Vervang hem dus niet zomaar door een potje chilipoeder, dat is veel te pittig. Ga dan liever voor 1/2 paparikapoeder en 1/2 chilipoeder.
  • We schreven al eerder over asafoetida, met een geur die doet denken aan prei en knoflook. Het knalgele poeder, dat optioneel is in deze mangochutney, kun je in supermarkten en toko’s vinden.
  • Kala namak is de Indiase benaming voor zwart zout en heeft een rozige kleur. Het steenzout bevat zwavelhoudende elementen. Je kunt het vinden in toko’s en gezondheidswinkels. Het heeft een uitgesproken smaak, maar het is ook gemakkelijk te vervangen door keukenzout.
  • Iedere masala is anders, zo ook chaat masala. Het is een kruidenmengsel van amchoor (gedroogd mangopoeder), komijn, gedroogde koriander, gedroogde gember, zwarte peper, asfoetida (duivelsdrek) en zout.

3 x minder bekende specerijen die het ontdekken waard zijn

Mangochutney maken
Ogechi Chibueze voor Culy

Recept: zelf mangochutney maken

  1. Verhit een steelpannetje op middelhoog vuur. Voeg 1/2 theelepel mosterdzaad toe, rooster de zaadjes ongeveer 1 minuut en laat ze knetteren.
  2. Doe 1/2 theelepel komijnzaad1/2 theelepel karwijzaad, 1/2 theelepel nigellazaad, 1/2 theelepel venkelzaad en 1/2 theelepel fenegriekzaadjes in de pan en rooster ze 30 seconden. Doe daarna het chilipoeder en de asafoetida in de pan en rooster deze nog eens 15 seconden mee.
  3. Doe de mangoblokjes in de pan samen met 1 theelepel zwarte zout, 1/8 theelepel asafoetida, 1/2 theelepel kaneel, 40 ml appelciderazijn en 70 ml water. Breng de mangochutney aan de kook. Leg de deksel op de pan en laat 10 minuten koken op laag vuur.
  4. Doe 1 theelepel chilipeper en 1 theelepel chaat masala in de pan en roer goed.
  5. Verkruimel de helft van de jaggery. Roer goed en laat het smelten in de chutney. Proef de mangochutney om de juiste zoetheid te bepalen en voeg meer toe indien de chutney niet zoet genoeg is.
  6. Giet de afgekoelde mangochutney in een steriele pot, plak er een etiket met de datum op en zorg het potje dicht is. Bewaar het 4 dagen in de koelkast of 1 maand in een plastic bakje in de vriezer.
Mangochutney maken
Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer Indiase bijgerechten die je wil opslaan:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.